Slovenskí vojaci budú školiť ukrajinských odmínovačov

SITA TA3
25.9.2014 14:16

Na Slovensku budú naši vojaci školiť ukrajinských odmínovačov. Ide o ďalšiu formu pomoci pre Ukrajinu zo slovenskej strany, ktorú potvrdil minister obrany SR Martin Glváč po dnešnom stretnutí s ukrajinským ministrom obrany Valerijom Geletejom na Ukrajine.

"Na túto požiadavku sme promptne zareagovali, už je potrebné dohodnúť iba konkrétne počty a termíny, kedy sa budú realizovať," povedal šéf slovenského rezortu obrany. O stretnutí ministrov informovala hovorkyňa slovenského ministerstva obrany Martina Balleková.

Rezort obrany je podľa Glváča naďalej pripravený reagovať na každú relevantnú požiadavku Ukrajiny. "Na dnešnom stretnutí som deklaroval, že sa vieme rozprávať o akejkoľvek forme pomoci," uviedol minister s tým, že dnešné rozhovory boli najmä medzi štyrmi očami a nie všetky formy pomoci je možné publikovať.

Šéf ukrajinského rezortu obrany na stretnutí ocenil doterajšiu pomoc slovenskej strany, teda zabezpečenie reverzného toku plynu, humanitárnu pomoc, aj pomoc pre zranených v nemocniciach na Slovensku. Minister Glváč dnes zároveň ukrajinského rezortného kolegu informoval o tom, že Národná rada SR v utorok odobrila Asociačnú dohodu medzi Európskou úniou a Ukrajinou. Ministri sa rozprávali aj o aktuálnej situácii na východnej hranici Ukrajiny. "Zhodli sme sa, že tento konflikt je atypický a poučný pre celú Alianciu, pretože viaceré krajiny sú závislé od ruskej techniky," priblížil minister Glváč.

Minister Glváč dnes počas svojej návštevy Ukrajiny navštívil aj námestie Majdan a tiež výstavu obrannej a leteckej techniky Aviasvit XXI. Ukrajinského ministra Geleteja zároveň pozval na 70. výročie osláv Karpatsko-duklianskej operácie, ktoré sa uskutočnia 6. októbra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok