Slovan povedie do konca sezóny Fín Petri Matikainen

TASR SITA TA3
23.9.2014 11:44

Novým trénerom hokejistov Slovana Bratislava sa stal Fín Petri Matikainen. Štyridsaťsedemročný kouč sa dohodol s vedením slovenského účastníka KHL na zmluve do konca sezóny, obe strany ju spečatia podpisom v utorok večer.

Matikainen bude šéfovať striedačke Slovana už v stredajšom súboji proti Medveščaku Záhreb. Informoval oficiálny facebookový profil "belasých".

Matikainen nahradil v pozícii hlavného kormidelníka Rostislava Čadu, ktorý v piatok požiadal vedenie klubu o uvoľnenie z funkcie. V sobotňajšom domácom stretnutí tak viedol mužstvo Vladimír Országh s asistentom Jánom Lipianskym. Slovan podľahol CSKA Moskva 1:4.

Čada trénoval bratislavský klub od jari 2012. Na striedačke stál v 118 stretnutiach KHL, z toho až v 112 v základnej časti. Štyri duely absolvoval s tímom v rámci štvrťfinále play off Západnej konferencie pri jeho prvej sezóne v KHL. Tento ročník odštartoval tromi víťazstvami v rade - vyhral nad Medveščakom Záhreb (5:2), na ľade obhajcu Gagarinovho pohára Metallurgu Magnitogorsk (3:2) a v Jekaterinburgu (3:1). Následne však prišli tri prehry, z toho dve pred svojimi fanúšikmi proti Torpedu Nižnij Novgorod (2:3 sn) a Severstaľu Čerepovec (0:3). Práve po tomto dueli požiadal o uvoľnenie.

Matikainen odštartoval svoju trénerskú kariéru na striedačke juniorského tímu Pelicans Lahti v roku 2003, zároveň pôsobil ako asistent aj pri reprezentačnom výbere do 20 rokov. Rovnakú funkciu zastával dva roky pri tíme Espoo Blues v najvyššej domácej súťaži, od sezóny 2007/2008 sa stal následne jeho hlavným kormidelníkom. V roku 2010 pôsobil aj pri národnom tíme Suomi ako asistent a na šampionáte o rok neskôr, ktorý sa konal v Bratislave a Košiciach, získal s výberom Fínska zlatú medailu. Po ročnom angažmáne v IFK Helsinki viedol dva roky Avangard Omsk v KHL, uplynulú sezónu však dokončil ako tréner rakúskeho Graz 99ers v nadnárodnej EBEL lige. V najvyššej fínskej súťaži sa stal dvakrát trénerom roka, a to v ročníkoch 2007/2008 a 2010/2011, keď doviedol Espoo Blues až do finále play off.

Matikainenovi nešlo o peniaze, chcel trénovať Slovan

Nový tréner hokejistov Slovana Bratislava Petri Matikainen si uvedomuje, že ho čaká veľa práce. Do Bratislavy neprišiel iba si zarobiť. V prvom rade musí spoznať svoj tím, prvýkrát sa s mužstvom stretne až v stredu predpoludním a večer ho čaká súťažná premiéra na lavičke "belasých" proti Medveščaku Záhreb.

Štyridsaťsedemročný Matikainen (nar. 7. januára 1967) podpísal v utorok podvečer s vedením Slovana zmuvu do konca sezóny 2014/2015. V bratislavskom klube nahradil Rostislava Čadu.


"Slovan je skvelá organizácia. Mám veľmi dobré spomienky na toto mesto z majstrovstiev sveta 2011. Viem, že ľudia v tejto krajine milujú hokej, hala na zápasoch Slovana je plná. Môj príchod do Bratislavy nebol otázkou peňazí, chcel som viesť tento tím. Pokúsim sa o čo najlepší výsledok, odviesť dobrú prácu a pomôcť tomuto klubu," povedal po príchode do Bratislavy Matikainen, podľa ktorého boli rokovania so Slovanom expresné. "Aj moje rozhodnutie bolo skutočne rýchle," doplnil fínsky kouč.

Matikainen naposledy pôsobil v rakúskom Grazi. S KHL má už skúsenosti z ruského Omska, kde strávil sezónu 2012/2013 a prvých šesť zápasov ďalšieho ročníka. Novému koučovi bude naďalej pomáhať Vladimír Országh. "Budem sa spoliehať na súčasný realizačný tím. V modernom koučingu ide vždy o spoluprácu a tímovú súhru. Kooperácia je v tomto hokejovom svete veľmi dôležitá. Od mojich spolupracovníkov očakávam, že spoločne utvoríme veľmi dobrý realizačný tím," tvrdí Matikainen.

Vzhľadom na krátkosť času čaká na nového kormidelníka Slovana spoznávanie mužstva. Vzhľadom na stredajší zápas nasadne Fín na rozbehnutý vlak. Zatiaľ však nechystá veľké zmeny v kádri. "Musím lepšie spoznať tím, chcem ho dostať na vyššiu úroveň. Je potrebné byť trpezlivý. Budem pracovať s týmto kádrom, snažiť sa spoznať jeho potenciál a byť efektívny," priznáva fínsky kouč, ktorý zatiaľ v tejto sezóne ešte nevidel hrať Slovan. Po odchode z Omska sledoval KHL naďalej, v úvode ročníka videl niekoľko zápasov Jokeritu Helsinki.

Matikainen má pred sebou konkrétne ciele, v zmluve má zahrnuté aj bonusy za postup do play-off. Účasť vo vyraďovacej časti je prioritou súčasného mužstva. "Čaká ma veľa práce. Chceme prilákať fanúšikov do hľadiska, aby boli zápasy stále vypredané. Budeme sa snažiť hrať súboje plní emócií, ísť za víťazstvami. Preferujem štrukturovaný, organizovaný tím, v ktorom jeden bojuje za druhého. Chcel by som, aby Slovnaft Arena bola obávaným miestom pre súperov. Mám rád tvrdý a útočný hokej, ktorý sa budeme snažiť predvádzať," uviedol Matikainen.

Na pôsobenie v Bratislave sa asistent trénera vicemajstrov sveta 2011 veľmi teší. Mesto i podmienky v Slovnaft Arene mal možnosť spoznať pred tromi rokmi. "Mám na ten šampionát skvelé spomienky. Veľmi sa mi páči mesto, podmienky na hokej sú na vynikajúcej úrovni. Pamätám si, že fanúšikovia stáli za mužstvom, aj keď sa mu nedarilo, boli blázniví, šialení, my sme len krútili hlavami. Bonusom bol zisk titulu majstra sveta," spomenul si fínsky kouč.

Matikainen osobne zo súčasného kádra pozná len obrancu Ivana Baranku, ktorého viedol v Omsku. Ďalších hráčov musí spoznať. V Slovane ho čakajú hráči viacerých národností. "Slovenskí hokejisti sú mimoriadne zruční a šikovní. Tím je zložený z hráčov rôznych krajín. Je jedno, odkiaľ kto pochádza. Dôležité je, čo odovzdáva pre tím a či hrá srdcom," doplnil Matikainen.

Vedenie Slovana rokovalo s viacerými adeptmi na post po Rostislavovi Čadovi. Medzi kandidátmi sa spomínalo najmä meno Miloša Říhu. "Do Bratislavy chodí pravidelne, bol aj na poslednom zápase. Jeho účasť na stretnutí však netreba spájať s rokovaniami o Slovane. Príde aj inokedy v priebehu sezóny. Nevravím, že sme sa nerozprávali všeobecne, ale ku konkrétnym rokovaniam nedošlo," prezradil generálny manažér Slovana Maroš Krajči.

V hre boli okrem Matikainena mnohé mená. Po informácii od Rostislava Čadu o ukončení spolupráce sa začali rokovania manažmentu Slovana s viacerými agentmi trénerov. "Sedeli sme, rokovali na viacero strán. Toto je dnešný výsledok, verím, že pre nás najlepší," doplnil Krajči.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok