Hromadný útek Kurdov do Turecka pokračuje

TA3 SITA
22.9.2014 15:48

Vyše 140 000 sýrskych Kurdov ušlo za posledné dni do Turecka pred postupujúcimi bojovníkmi zo skupiny Islamský štát. V pondelok o tom informoval turecký vicepremiér Numan Kurtulmus, podľa ktorého je Turecko pripravené "na najhorší scenár", čo znamená príchod státisícov utečencov.

Hromadný útek Kurdov do Turecka pokračuje
SITA

Podľa vysielacej spoločnosti BBC turecké úrady však už uzatvorili niekoľko hraničných priechodov so Sýriou a otvorené zostali už len dva z deviatich. Prílev utečencov sa začal vo štvrtok, pričom väčšina z nich prichádza z mesta Ajn al-Arab (Kobane), ku ktorému sa blížia extrémisti z Islamského štátu.

Sunnitskí extrémisti postúpili v posledných dňoch do kurdských regiónov Sýrie pri hraniciach s Tureckom. Povstalci obsadili desiatky obcí v okolí mesta Ajn al-Arab, od ktorého sú už len asi desať kilometrov. Utečenci hovoria o krutostiach, ktoré páchajú vrátane popráv, kameňovania či podpaľovania obydlí. Turecká Strana kurdských pracujúcich (PKK) už vyzvala všetkých Kurdov, aby išli do Sýrie bojovať proti Islamskému štátu.

Počas vyše trojročného sýrskeho konfliktu utieklo do Turecka už vyše milióna Sýrčanov. Najnovších utečencov umiestňujú do preplnených škôl, ktoré slúžia ako záchytné strediská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok