Nebankové spoločnosti majú mať licencie na poskytovanie úverov

TASR
20.9.2014 15:34

Spotrebitelia by mali byť viac chránení pred nekalými praktikami nebankových spoločností. Tie by totiž po novom mali mať na poskytovanie pôžičiek licencie, ktoré im bude udeľovať Národná banka Slovenska (NBS).

Nebankové spoločnosti majú mať licencie na poskytovanie úverov
SITA

Tieto zmeny, ktoré pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR, Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov (APSÚ) víta. "Zavedenie licencií považujeme za krok správnym smerom na ceste zvyšovania ochrany spotrebiteľov. Kým dnes môže úvery poskytovať takmer ktokoľvek, po novom bude musieť spĺňať omnoho prísnejšie kritériá už pri vstupe na trh," skonštatoval pre TASR výkonný tajomník asociácie Ivan Kahanec.

Podľa jeho slov sa vďaka zavedeniu licencií vytvorí akési sito, cez ktoré by sa nemali dostať špekulanti a firmy, pri ktorých je vysoký predpoklad neetického podnikania na Slovensku. Kahanec je tiež presvedčený, že licencie zvýšia všeobecnú dôveryhodnosť sektora nebankových úverových spoločností podobne, ako tomu bolo pri zavedení licencií pre banky, investičné spoločnosti, či finančných sprostredkovateľov. "Licencovanie zároveň presunie dohľadovú a inšpekčnú činnosť zo Slovenskej obchodnej inšpekcie na Národnú banku Slovenska. Očakávame, že kontrola zo strany NBS bude prísna, bude však vychádzať zo znalosti fungovania finančných trhov," doplnil.

Ako vyplýva z návrhu novely zákona, povolenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov má byť obmedzené alebo neobmedzené. "Povolenie v obmedzenom rozsahu je limitované objemom ročne poskytnutých spotrebiteľských úverov," píše sa v návrhu zákona.

Ďalšou novinkou, ktorú má návrh novely zákona priniesť, je vznik elektronického registra údajov o spotrebiteľských úveroch. Pôjde o podobný úverový register, aký už v súčasnosti existuje v pôsobnosti bánk. Jedným z dôvodov pre vytvorenie registra je podľa rezortu financií dať možnosť čo najpresnejšie posúdiť schopnosť spotrebiteľa splácať pôžičku. Spoločnosti by mali do tohto registra poskytovať údaje napríklad o výške poskytnutého úveru, dátum jeho splatnosti, ale aj omeškanie splátok zo strany spotrebiteľa.

Zmeny, ktoré má novela priniesť, podľa Kahanca nebudú mať významný negatívny vplyv na nebankové spoločnosti. "Naše členské spoločnosti totiž už dnes spĺňajú prísne kritériá fungovania, vo viacerých prípadoch dokonca prísnejšie, ako bude nastavené slovenské licencovanie. Ide o spoločnosti patriace do nadnárodných skupín, ktoré sú kótované na burze," tvrdí Kahanec.

Návrh zákona už prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním. Najbližšie, 23. septembra tohto roka, ho má prerokovať Legislatívna rada vlády. Asociácia ocenila, že bola doteraz zapojená do diskusie o pripravovaných zmenách. Už počas medzirezortného pripomienkovania APSÚ načrtla niekoľko zmien. Napríklad navrhovala, aby spoločnosti, ktoré sa budú uchádzať o licencie, mali základné imanie 500.000 eur a nie 100.000 eur, ako pôvodne plánovalo MF SR. "Aktuálny návrh 500.000 eur považujeme za prijateľný kompromis medzi potrebou chrániť trh pred špekulantmi a zároveň umožnením vstupu menšej, no serióznej spoločnosti na trh," zdôvodnil Kahanec.

Pri zavádzaní a rozširovaní pôsobnosti úverových registrov pre sektor spotrebiteľských úverov APSÚ presadzovala tiež úpravy, ktorých cieľom bolo, aby boli registre dostupné pre všetkých licencovaných poskytovateľov a zároveň, aby obsahovali informácie potrebné pre správne vyhodnotenie schopnosti spotrebiteľa splácať úver. "Značkové spoločnosti totiž mali a aj majú eminentný záujem na tom, aby požičiavali peniaze len spotrebiteľom, ktorí ich budú schopní vrátiť," dodal Kahanec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok