Islamský štát prepustil všetkých 49 tureckých rukojemníkov

TA3
20.9.2014 12:59

Rukojemníkov zajali začiatkom júna na tureckom konzuláte v irackom Mosule. Okolnosti ich prepustenia nie sú zatiaľ známe. Vo vyhlásení prezidenta Erdogana sa hovorí, že je výsledkom záchrannej operácie tureckej spravodajskej služby.

Za jediný deň od otvorenia tureckých hraníc prešlo 45.000 Kurdov

Podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmuš dnes oznámil, že odkedy v piatok Ankara otvorila časť svojich hraníc, vstúpilo v priebehu jediného dňa do Turecka až 45.000 sýrskych Kurdov, unikajúcich pred postupujúcimi komandami teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

"Odkedy sme včera otvorili hranice, prekročilo ich z ôsmich vstupných lokalít pozdĺž 30-kilometrovej línie od Akčakale po Muršitpinar okolo 45.000 sýrskych Kurdov," povedal Kurtulmuš pre stanicu CNN Türk. Z jej spravodajstva citovala agentúra Reuters.

Turecko otvorilo hranice pre tisícky Kurdov, ktorí na severovýchode Sýrie opustili svoje domovy v obave pred postupujúcimi jednotkami extrémistickej organizácie Islamský štát.

Stovky sýrskych Kurdov sa začali na sýrsko-tureckych hraniciach zhromažďovať už od štvrtka. Turecko ich spočiatku odmietlo vpustiť na svoje územie s tým, že potrebnú pomoc utečencom poskytne na sýrskom území.
Pokračujúca ofenzíva sunnitských extrémistov z Islamského štátu smerom k oblastiam v pohraničí s Tureckom však Ankaru prinútila, aby svoj postoj zmenila a hranice pre kurdských utečencov otvorila.

Džihádisti v obsadených dedinách prenasledujú a zabíjajú najmä ženy. Viacerí utečenci naznačili, že veľmi často dochádza i k znásilneniam.

Situácia na sýrsko-tureckých hraniciach a neochota tureckej vlády prijať kurdských utečencov zo Sýrie vyvolala v piatok v Turecku viacero protestov. V Ankare polícia na rozohnanie davu použila slzotvorný plyn a vodné delá.
Od roku 2011, keď sa začal ozbrojený konflikt v Sýrii, Turecko prichýlilo asi 1,5 milióna sýrskych utečencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok