Nemeckého ministra Schäubleho znepokojuje politika centrálnych bánk

TASR
20.9.2014 11:28

Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble nevidí nijaké veľké možnosti centrálnych bánk, aby súčasnou politikou lacných peňazí dosiahli vyššie tempo konjunktúry.

Nemeckého ministra Schäubleho znepokojuje politika centrálnych bánk
SITA

Portál Wall Street Journal Deutschland (WSJD) uviedol z jeho piatkového (19.9.) vyjadrenia v Hongkongu, kde mal medzipristátie na dvojdňové rokovanie ministrov financií G20 v austrálskom Cairnse, že sa sťažoval aj na pretrvávajúcu vysokú likviditu.

Schäuble poukázal na to, že riziká pre hospodárstvo Európy vzrástli. Slabší vzostup bude mať aj Nemecko. Podľa neho problémom je nielen v Európe, ale aj v globálnej ekonomike skôr priveľa likvidity a priveľa dlhov.

Preto je dôležité, aby sa štrukturálnymi reformami dosiahol trvalý hospodársky rast a zdravá finančná politika.
Schäuble žiada, aby sa skončilo s politikou lacných peňazí. Geopolitické riziká hospodárskeho poklesu sa od jari tohto roku v Európe skôr zvýšili. Európania však robia všetko pre to, aby zlepšili rozhodujúce parametre. Spoliehajú sa na štrukturálne reformy a vzostup investícií. Za nevyhnutné pokladá, aby sa zvýšili súkromné investície do hospodárstva. Posledná kríza ich zdecimovala a odvtedy sa nespamätali.

Minister v súvislosti s ľahkým zhoršením tempa nemeckej konjunktúry uviedol, že napriek tomu "nie je dôvod na paniku". Nemecká konjunktúra zostáva "mohutnou" a jej hnacím motorom sa stala domáca spotreba.

Ekonómovia hlavných nemeckých súkromných bánk v stredu (17.9.) vo svojej prognóze konjunktúry konštatovali, že nemecký hrubý domáci produkt vzrastie v tomto roku len o 1,5 % a v nasledujúcom roku bude 1,6-%. Rovnaký údaj pre tento rok publikoval v stredu aj Nemecký ústav pre hospodársky výskum (DIW). V jarných prognózach sa odhady najsilnejšej európskej ekonomiky pohybovali v rozpätí 1,8 až 2 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok