Švédska vláda si pre ruské stíhačky predvolala veľvyslanca

SITA
20.9.2014 09:46

Švédska vláda v piatok oznámila predvolanie si ruského veľvyslanca, ktorému tlmočila svoju nespokojnosť so stredajším narušením svojho vzdušného priestoru dvoma ruskými bojovými strojmi.

Švédska vláda si pre ruské stíhačky predvolala veľvyslanca
SITA/AP

Štokholm to označil za "vážne narušenie" svojho priestoru. Stať sa tak malo pri južnom pobreží, nad ostrovom Öland v Baltskom mori. Podľa médií stíhačky Su-24 opustili švédsky priestor až po priblížení sa švédskeho bojového stroja. Škandinávska krajina vo svetle diania na juhovýchode Ukrajiny už avizovala posinenie svojich vojenskej pripravenosti a zvýšenie výdavkov na armádu.

Obdobný incident sa vo švédskom vzdušnom priestore odohral v júli. Vtedy bolo narušiteľom americké špionážne lietadlo, ktoré tak urobilo v snahe vyhnúť sa kontaktu s ruskou stíhačkou. Stroj Boeing RC-135 nachádzal nad Baltským morom, keď sa začala k nemu približovať stíhačka vyslaná s ruskej exklávy Kaliningrad, územím medzi Poľskom a Litvou. Americký stroj reagoval únikom do Švédska, ktoré však nie je členom NATO a nedalo mu na vstup do svojho priestoru povolenie. Opustil ho až po vyzvaní švédskou stranou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok