Komerčné banky v eurozóne vrátia ECB 20 mld. eur

SITA
19.9.2014 18:10

Komerčné banky splatia 20 mld. eur, ktoré im poskytla na vrchole dlhovej krízy v eurozóne Európska centrálna banka (ECB) v rámci ponuky lacných úverov. ECB to potvrdila v piatok.

Komerčné banky v eurozóne vrátia ECB 20 mld. eur

Správa naznačuje, že nové lacné peniaze, ktoré ECB uvoľnila tento týždeň, banky využijú na splatenie skorších pôžičiek a nie na úverovanie firiem. "Tieto peniaze sa pravdepodobne nedostanú do reálnej ekonomiky," citovala agentúra Reuters ekonóma Michaela Schuberta zo spoločnosti Commerzbank. "Príčinou je z veľkej časti slabý dopyt po úveroch" dodal Schubert.

Európska centrálna banka vo štvrtok poskytla komerčným bankám prvú časť nových lacných úverov. Program známy pod označením TLTRO predstavuje kľúčový prvok nových opatrení ECB na podporu hospodárskeho rastu a v boji proti hroziacej deflácii. Záujem o lacné peniaze bol však oveľa nižší, než sa čakalo, keď banky čerpali iba 82,6 mld. eur z ponuky v celkovom objeme 400 mld. eur.

Obchodníci na peňažných trhoch oslovení agentúrou Reuters očakávali v priemere dopyt na úrovni 133 mld. eur. Najbližšie zopakuje ECB ponuku lacných úverov v decembri a peniaze bankám sprístupní pod podmienkou, že ich ďalej požičajú firmám. Cieľom je podporiť slabnúci hospodársky rast v čase, kedy eurozóna čelí rekordne vysokej nezamestnanosti.

Predchádzajúce ponuky TLTRO úverovanie firiem príliš nepodporili a banky veľkú časť nových peňazí investovali do vládnych dlhopisov. Kritici sa obávajú, že podobný osud čaká aj nový program, do ktorého sa mnohé banky nezapojili. Dôvodom môžu byť aj obavy, že by tým vyvolali pochybnosti o svojej finančnej situácii, uviedla agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok