Škóti v referende odmietli nezávislosť

TA3 TASR SITA
19.9.2014 06:43

Britské impérium zostane v nezmenenej podobe. Rozhodli o tom Škóti, ktorí sa vyslovili proti nezávislosti. V monarchii chce zostať 55 percent z nich. Referendum nebolo bez problémov, objavilo sa minimálne desať prípadov podvodov pri hlasovaní. Prípady vyšetruje polícia. Po referende padla prvá politická hlava. Alex Salmond sa vzdal funkcie predsedu škótskej regionálnej vlády.

Referendová komisia: Škóti odmietli nezávislosť od Británie

Škótska volebná komisia v piatok zverejnila už konečné výsledky referenda o odtrhnutí od zvyšku Spojeného kráľovstva. Urobila tak po tom, ako spočítali hlasy aj v poslednom z 32 okrskov. Za nezávislosť Škótska sa vyslovilo 44,7 percenta voličov, proti bolo 55,3 percenta hlasujúcich. Účasť na všeľudovom hlasovaní dosiahla až 84,59 percenta.

Britský premiér David Cameron v piatok povedal, že otázka škótskej nezávislosti je pre celú "generáciu" vybavená. Vyjadril sa tak po tom, čo Škóti podľa neho jasne podporili svoje zotrvanie vo Veľkej Británii. Pred svojou kanceláriou v centrálnom Londýne Cameron uviedol, že výsledky vydláždili cestu pre novú vyváženú ústavnú úpravu celej Británie vrátane Anglicka a návrhy zákonov zaručujúce Škótsku nové práva budú zverejnené v januári.


skotsko.jpg

Vodca separatistov a premiér Salmond ohlásil demisiu po prehratom referende

Líder škótskych nacionalistov Alex Salmond dnes povedal, že vzdá funkcie prvého ministra (šéfa škótskej vlády). Oznámil to po tom, ako sa väčšina Škótov vyslovila v referende za zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

"Moja éra v úlohe vodcu sa už takmer skončila, ale kampaň pre Škótsko pokračuje a tento sen nikdy nezomrie," vyhlásil Salmond na tlačovej konferencii v Edinburghu. Vyzdvihol pritom dôležitosť celej kampane za škótsku nezávislosť i rekordnú, takmer 85-percentnú účasť na štvrtkovom plebiscite.

Na zjazde Škótskej národnej strany (SNP), ktorý prebehne v polovici novembra, sa už 59-ročný Salmond  nebude uchádzať o funkciu jej predsedu. Následne odstúpi aj z postu prvého ministra, aby "umožnil zvolenie nového lídra".

Cameron chce dať Škótom viac právomocí

Britský premiér David Cameron prisľúbil Škótom udelenie rozsiahlejších právomocí vo viacerých oblastiach. Reagoval tým na zatiaľ neúplné výsledky štvrtkového referenda, v ktorom sa obyvatelia tejto časti Veľkej Británie vyslovili za zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

Cameron plánuje o tejto otázke rokovať s lídrom Škótskej národnej strany (SNP) Alexom Salmondom. Prenesenie právomocí by sa však podľa neho malo v rovnakej miere týkať aj Anglicka, Walesu a Severného Írska.

"Práve som hovoril s Alexom Salmondom a pogratuloval som mu k intenzívnej kampani. Teší ma, že SNP sa zúčastní na rokovaniach o ďalšom prenesení kompetencií," uviedol Cameron prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Neskôr predstúpil aj pred novinárov a osobne sa vyjadril k výsledkom škótskeho všeľudového hlasovania.

"Ako som povedal už počas kampane, zlomilo by mi srdce, ak by som sa mal dívať na to, že naše Spojené kráľovstvo sa skončí. A viem, že tento pocit nezdieľali len ľudia v našej krajine, ale aj na celom svete. Pre to, čo sme dosiahli v minulosti, aj pre to, čo ešte môžeme dosiahnuť v budúcnosti," vyhlásil v prejave pred svojím sídlom v centre Londýna.

Prvý minister Salmond: Bol to triumf demokratického procesu

Škótsko sa rozhodlo nestať sa nezávislou krajinou. Povedal to dnes podľa agentúry Reuters nacionalistický líder a prvý minister Škótska Alex Salmond, ktorý zároveň akceptoval porážku v štvrtkovom referende o nezávislosti Škótska.

"Vieme, že je tu väčšina pre NIE kampaň," uviedol Salmon (59) na tlačovej konferencii v Edinburghu a súčasne vyzval Škótov, aby výsledky hlasovania akceptovali. Ako dodal, vzhľadom na mimoriadne vysokú účasť na historickom hlasovaní ide o "triumf demokratického procesu", citovala agentúra AP.

Salmond podľa agentúry DPA poukázal aj na to, že za nezávislosť hlasovalo 1,6 milióna voličov, čo predstavuje "podstatný počet hlasov za nezávislosť Škótska a pre budúcnosť tejto krajiny". Nacionalistický líder zároveň zdôraznil, že Škótsko bude teraz od Londýna očakávať, že čo najrýchlejšie dodrží svoje sľuby v súvislosti s väčšími právomocami pre Škótsko.

Líderka kampane za nezávislosť priznala porážku

Líderka kampane za nezávislosť Škótska dnes priznala jej porážku v historickom referende. Britský premiér David Cameron zablahoželal k víťazstvu v referende lídrom kampane proti odtrhnutiu, informovala agentúra Reuters.

Podpredsedníčka Škótskej národnej strany Nicola Sturgeonová priznala dnes ráno vo vysielaní televízie BBC: "Podobne ako tisíce ďalších v krajine som vložila do tejto kampane svoje srdce i dušu a som skutočne sklamaná, že sa nám v hlasovaní tesne nepodarilo presadiť (víťazstvo) áno."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok