Iráncom, ktorí nakrútili video k hitu Happy, hrozí bičovanie i väzenie

SITA youtube.com
18.9.2014 15:24

Šesticu iránskych mladých ľudí, ktorých v máji zatkli za nakrútenie videa k hitu Happy amerického hudobníka Pharrella Williamsa, odsúdili v stredu na šesťmesačný trest odňatia slobody a 91 rán bičom.

Iráncom, ktorí nakrútili video k hitu Happy, hrozí bičovanie i väzenie
youtube.com

Režisér videa Sassan Solemani dostal ročný trest odňatia slobody a rovnaký počet rán bičom. U všetkých pritom ide o trest s podmienečným odkladom na tri roky, čo znamená, že ak ich počas tohto obdobia znova nezatknú, tresty im anulujú.

Troch mladíkov a tri mladé ženy spolu s režisérom zatkli po tom, čo sa ich video ku skladbe Happy stalo hitom na portáli YouTube. Iránskym úradom údajne prekážalo, že ženy vo videu tancujú na verejnosti spolu s mužmi a nemajú na hlave hidžáb. K zatknutiu sa vtedy vyjadril aj samotný Williams. "Je viac než smutné, že tieto deti zatkli za šírenie radosti," napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Protagonisti videa sa po zatknutí museli ospravedlniť v televízii a po priznaní viny ich prepustili na kauciu. Teraz majú na výber, či verdikt súdu príjmu alebo sa rozhodnú voči nemu odvolať. "Spravím to, čo budú chcieť moji klienti. Sme však šťastní, že všetci dostali tresty s podmienečným odkladom," uviedol právny zástupca obvinených Faršíd Rofugaran.

Informácie pochádzajú z webstránky www.dailymail.co.uk a archívu agentúry SITA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok