Lipšic chce navyšovať rozpočet pre armádu ústavným zákonom

TASR
18.9.2014 14:47

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (NOVA) navrhne na októbrovú schôdzu ústavný zákon, ktorý má zabezpečiť postupné navyšovanie rozpočtu na armádu. Navyšovanie mieni nataviť tak, aby sme do roku 2020 dávali na armádu 1,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), ako avizoval po summite NATO prezident SR Andrej Kiska.

Lipšic chce navyšovať rozpočet pre armádu ústavným zákonom
SITA

"Rozhodol som sa predložiť návrh ústavného zákona, ktorý zvyšuje rozpočet obrany každý rok o jednu desatinu percenta HDP tak, aby v roku 2020 bol rozpočet obrany 1,6 percenta HDP," spresnil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Lipšic. Bol by rád, keby sa na téme obranyschopnosti krajiny dokázali zhodnúť všetky strany bez ohľadu na to, či sú vo vláde alebo v opozícii.

Zdôraznil, že situácia vo svete sa mení a Slovensko to nemôže ignorovať. Odmieta preto vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý nie je za navyšovanie rozpočtu na armádu. "Považujem vyjadrenia, že navyšovať rozpočet na obranu je nemorálne, za vlastizradu," vyhlásil Lipšic.

Dodal, že ak máme byť zodpovední a myslieť na našu budúcnosť, tak treba rozpočet na obranu navyšovať. "Nenavyšovať rozpočet na obranu v dnešnej situácii je ohrozenie našej budúcnosti," poznamenal Lipšic. Pripomenul, že zariadiť bezpečnosť ľudí je prvoradá úloha štátu.

Krátko po Lipšicovej tlačovej konferencii, na ktorej predstavil svoj návrh ústavného zákona, avizovalo vlastnú iniciatívu aj KDH. Kresťanskí demokrati chcú, aby parlament prerokoval a schválil koncepciu obrannej a bezpečnostnej politiky Slovenska. "Koncepcia má jasne definovať strednodobé a dlhodobé ciele a viazať na tieto ciele aj pridelené financie. Len tak bude mať navyšovanie prostriedkov pre armádu reálny prínos pre obranyschopnosť Slovenska," poznamenal šéf KDH Ján Figeľ.

V reakcii na Lipšicov návrh uviedol, že "sólové podanie návrhu ústavného zákona bez konzultácií s ostatnými parlamentnými stranami k riešeniu situácie a konštruktívnemu dialógu o vážnej agende na pôde parlamentu určite neprispeje". KDH sa tiež nazdáva, že zabezpečenie dostatočných a stabilných zdrojov pre obranu nestačí. "Slovenské ozbrojené sily nepotrebujú len viac peňazí, ale predovšetkým efektívne vynakladanie zverených prostriedkov," tvrdí šéf KDH Ján Figeľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok