Francúzsky parlament vyslovil dôveru rekonštruovanej vláde premiéra Vallsa

TASR TA3
16.9.2014 19:20

Francúzsky parlament vyslovil dnes dôveru zrekonštruovanej vláde socialistického premiéra Manuela Vallsa, ktorý vymenil ministrov kritizujúcich úsporné opatrenia prezidenta Francoisa Hollanda.

Valls požiadal parlament o vyslovenie dôvery napriek tomu, že viacerí kritici z radov vládnucej Socialistickej strany (PS) pohrozili, že budú hlasovať proti jeho kabinetu.

Vládu napokon podporilo 269 z 513 hlasujúcich poslancov Národného zhromaždeniach. Proti bolo 244 zákonodarcov, uviedla agentúra Reuters.

Bezprostredne nebolo jasné, koľko socialistických poslancov sa hlasovania zdržalo. Pred hlasovaním sa však odhadovalo, že ich bude okolo 30.


Ak by Vallsova vláda nebola získala dôveru poslancov, prezident Hollande by bol nútený rozpustiť parlament a vypísať predčasné voľby. Tie by socialisti - vzhľadom na nízke volebné preferencie - s veľkou pravdepodobnosťou prehrali. Hollande je najneobľúbenejším prezidentom v novodobých dejinách Francúzska, keď jeho podpora klesla na 13 percent.


Vládu opustili ľavicoví rebeli - minister hospodárstva Arnaud Montebourg a minister školstva Benoit Hamon, ktorí otvorene kritizovali podľa nich príliš prísny prezidentov program uťahovania opaskov.


Významné rezorty si udržali ministri verní Hollandovi, ako sú minister financií Michel Sapin, minister zahraničných vecí Laurent Fabius, minister obrany Jean-Yves Le Drian či bývalá partnerka prezidenta, ministerka životného prostredia Ségoléne Royalová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok