SPP eviduje pokles dodávok plynu o takmer štvrtinu

SITA TA3
16.9.2014 16:27

Situácia s dodávkami zemného plynu z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko sa nezlepšuje. Kým minulý týždeň evidoval najväčší dodávateľ zemného plynu, spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP), pokles dodávok plynu o zhruba 10 %, v utorok už zaregistroval zníženie dodávok plynu o takmer 25 %.

SPP eviduje pokles dodávok plynu o takmer štvrtinu
SITA/AP

"Napriek tomu ubezpečujeme, že na zákazníkov SPP táto situácia nemá žiadny vplyv a plynulé dodávky sú v plnej miere zabezpečené. Aj po spomínanom znížení vieme pokryť dennú spotrebu všetkých zákazníkov SPP na Slovensku, od domácností až po veľké priemyselné podniky,“ dodal hovorca SPP Peter Bednár.

Slovenskí plynári stále tvrdia, že majú pre prípadné obmedzenie dodávok plynu k dispozícii viacero nástrojov pre zabezpečenie plynulého zásobovania všetkých svojich zákazníkov. "Podzemné zásobníky sú k dnešnému dňu naplnené takmer na maximum, čo predstavuje objem približne 1,5 miliárd metrov kubických plynu. To znamená, že objem plynu uskladnený len v zásobníkoch tak postačuje na pokrytie spotreby všetkých našich zákazníkov na približne päť mesiacov,“ konštatoval Bednár. Plynári zatiaľ nekonkretizovali čo, alebo kto je za krátením dodávok plynu.

Problémy s dodávkami plynu začali minulý týždeň v stredu. Celý minulý týždeň išlo približne o 10-percentné krátenie dodávok plynu. Problémy s dodávkami ruského plynu hlásili aj Poľsko či Rakúsko. Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok