Ukrajinská ekonomika klesne tento rok pravdepodobne o 6 %

TASR
15.9.2014 21:19

Ukrajinská ekonomika by mohla v dôsledku bojov na východe krajiny klesnúť tento rok o 6 %. Uviedol to dnes ukrajinský minister financií Oleksandr Šlapak.

Ukrajinská ekonomika klesne tento rok pravdepodobne o 6 %
SITA

"Ak pokles dosiahne 6 %, stále to bude ešte dobrý výsledok, nakoľko ekonomická situácia sa v dôsledku vojny na východe krajiny dramaticky zhoršila," povedal Šlapak. Odhad je v súlade s prognózami Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý predpokladá, že ukrajinská ekonomika tento rok klesne o 6,5 %. Omnoho pesimistickejšia je ukrajinská centrálna banka. Tá predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny sa zníži zhruba o 10 %.

V prípade, že parlament schváli balík daňových zákonov, v budúcom roku by ekonomika mohla podľa Šlapaka zaznamenať 2-% rast. Ako dodal, parlament by mal spomínaný daňový balíček dostať na prerokovanie už tento týždeň.
Podľa premiéra Arsenija Jaceňuka balíček daňových zákonov zahrňuje napríklad zmeny v dani z príjmu aj v rámci firemných daní. "V sociálnej, fiškálnej oblasti aj v oblasti verejného sektora je potrebné uskutočniť reformy," povedal Jaceňuk s tým, že na tomto balíčku pracovala vláda tri mesiace.

Ako dodal, na výraznejšie zlepšenie (stavu ekonomiky) si bude potrebné ešte počkať, keďže momentálna situácia je veľmi komplikovaná. "Zmeny predstavujú malý, no správny krok," povedal Jaceňuk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok