V ruských regionálnych voľbách zvíťazilo vládne Jednotné Rusko

SITA
15.9.2014 18:00

Vládna strana Jednotné Rusko a štátom podporovaní kandidáti jednoznačne zvíťazili v ruských regionálnych voľbách, ktoré sa konali v nedeľu. Kritici Kremľa však tvrdia, že ide o výsledok manipulácie s hlasmi a dusnej politickej klímy.

V ruských regionálnych voľbách zvíťazilo vládne Jednotné Rusko

Dvadsaťdeväť gubernátorov, o ktorých sa rozhodlo, sú buď členmi vládnej strany, alebo mali podporu Kremľa. Všetci hladko zvíťazili, pričom niektorí z nich získali viac než 80 percent hlasov. Jednotné Rusko je lojálne prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Podľa populárneho opozičného sloganu vytvoreného kritikom Kremľa Alexejom Navaľným však pozostáva z "darebákov a zlodejov". Voľby do 84 z 85 regionálnych parlamentov rovnako vyhrali prevažne provládni politici. "Súčasný politický systém neumožňuje volebné víťazstvo čestným nezávislým kandidátom," napísal po hlasovaní na svojej stránke Navaľný, ktorý je v súčasnosti v domácom väzení.

Na Kryme sa hlasovalo po prvýkrát od anexie polostrova Ruskom na základe kontroverzného referenda v marci. Ústredná volebná komisia vo všeobecnosti nezaregistrovala žiadne vážne nezrovnalosti pri hlasovaní, nezávislá monitorovacia skupina Golos však zverejnila mapu s asi 800 porušeniami volebných pravidiel, ktoré zaznamenala naprieč Ruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok