Švédske voľby zrejme tesne vyhrá ľavica

TASR TA3
14.9.2014 11:56

Švédi si volili nový parlament. Podľa prieskumov zrejme skončí vláda na čele s premiérom Fredrikom Reinfeldtom. Väčšie šance totiž majú opoziční sociálni demokrati. Výsledok hlasovania by mal byť napriek tomu veľmi tesný.

Posledné prieskumy pripísali trojici opozičných strán - Švédskej sociálnodemokratickej robotníckej strane (SAP), Strane zelených a Ľavicovej strane (V) - náskok o päť až šesť percent pred Reinfeldtovou stredopravou koalíciou.

Ak červeno-zelená koalícia pod vedením lídra sociálnych demokratov Stefana Löfvena nezíska dostatočnú väčšinu v parlamente, bude potrebovať podporu najmenej jednej ďalšej strany. Rozhodujúce bude tak okrem iného to, či sa do zákonodarného zboru dostane ľavicovo orientovaná Feministická aliancia.

Reinfeldt, najdlhšie pôsobiaci konzervatívny premiér v dejinách Švédska, sa uchádza o tretie funkčné obdobie pre svoju Alianciu za Švédsko, ktorú tvorí jeho Umiernená koaličná strana spolu so Stranou stredu, Kresťanskými demokratmi a Liberálnou ľudovou stranou. Jeho vláda získala uznanie za to, že previedla švédske hospodárstvo európskou ekonomickou krízou v pomerne dobrom stave, mnohí Švédi však vyjadrujú obavy, že protrhová politika oslabila sociálny systém.

Sociálni demokrati, ktorí vo Švédsku vybudovali známy sociálny štát, neboli v opozícii tak dlho, odkedy sa po prvý raz ujali moci v roku 1920.

Väčšinu by obom táborom mohla poskytnúť protiimigračná strana Švédski demokrati (SD), ktorá sa podľa prieskumov môže stať treťou najsilnejšou v parlamente. Všetky parlamentné strany však s ňou dosiaľ odmietali spoluprácu.

Približne 7,3 milióna voličov môže hlasovať do 20.00 h. Predbežné výsledky sa očakávajú okolo polnoci.
Okrem parlamentných volieb prebiehajú dnes vo Švédsku aj komunálne voľby. V šiestich mestách sa okrem toho konajú referendá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok