Tony Blair verí, že Škótsko v Británii zostane

SITA
13.9.2014 17:48

Britský expremiér Tony Blair v sobotu vyjadril nádej v zachovanie Spojeného kráľovstva v súčasnej podobe a v škótske odmietnutie nezávislosti od vlády v Londýne v budúcotýždňovom referende.

Tony Blair verí, že Škótsko v Británii zostane
SITA

Rodák zo Škótska, kde strávil aj časť svojho detstva, sa tak vyjadril počas prítomnosti na bezpečnostnej konferencii v ukrajinskom Kyjeve. Podľa jeho slov by rozdelenie "aliancie medzi našimi krajinami nebolo v 21. storočí múdre - ani po politickej, ekonomickej a dokonca ani po emocionálnej" stránke. Agentúra Reuters v tejto súvislosti podotýka, že Blair sa však počas svojho desaťročného premiérskeho mandátu nezvykol k otázke škótskej nezávislosti verejne vyjadrovať. Jeho nástupca Gordon Brown však podporil zachovanie Veľkej Británie.

Na ropu bohaté Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva. Londýn pritom varuje Edinburgh, že v prípade odtrhnutia sa nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci. EÚ zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny. Aktuálne prieskumy zaznamenávajú rapídny nárast prívržencov škótskej nezávislosti, čo spôsobuje obavy vláde v Londýne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok