Američania v prieskume podporili nálety proti radikálom z IS

TA3 TASR
13.9.2014 08:37

Američania v prieskume podporili nálety proti radikálom z hnutia Islamský štát. Neželajú si ale, aby letecká ofenzíva trvala príliš dlho. Stratégiu leteckých úderov predstavil prezident Barack Obama.

Medzinárodnú alianciu proti islamistom povedie štvorhviezdičkový generál

Funkciou koordinátora medzinárodnej aliancie pre boj s organizáciou Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii poveril v piatok americký prezident Barack Obama generála vo výslužbe Johna Allena, bývalého veliteľa amerických a spojeneckých síl v Afganistane. Informovala o tom agentúra Reuters.

Generál Allen má dlhoročné skúsenosti so spoluprácou s predstaviteľmi krajín Blízkeho východu, ktoré získal počas výkonu veliteľských funkcií v Iraku, alebo ako zástupca veliteľa Centrálneho velenia (CENTCOM)amerických síl v oblasti juhozápadnej a strednej Ázie a Perzského zálivu.

Allen sa v rokoch 2006-2008 zúčastnil vojny v Iraku, kde slúžil ako veliteľ 2. expedičnej brigády americkej námornej pechoty. Vo svojej funkcii pôsobil v provincii Anbár a mal veľký podiel na porážke al-Káidy a iných militantných skupín v Iraku.

Po odchode z tejto funkcie pôsobil Allen ako zástupca veliteľa CENTCOM-u a od júla 2011 do februára 2013 ako vrchný veliteľ vojsk NATO v Afganistane.

Po ukončení činnej služby v roku 2013 pracoval Allen ako poradca amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho a ministra obrany Chucka Hagela. Okrem toho pôsobil aj ako bezpečnostný poradca pri izraelsko-palestínskych mierových rozhovoroch, ktoré sprostredkovali Spojené štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok