Hewlett-Packard zaplatí pokutu pre korupciu v zahraničí

SITA
12.9.2014 17:18

Ruská divízia americkej spoločnosti Hewlett-Packard (HP) priznala, že porušila americký zákon proti korupcii v zahraničí. Celkovo výrobca počítačov zaplatí pokutu v sume približne 108 mil. USD.

Hewlett-Packard zaplatí pokutu pre korupciu v zahraničí
SITA

Informovalo o tom americké ministerstvo spravodlivosti. HP Rusko priznala, že vytvorila tajný fond a podplácala ruských predstaviteľov, aby si zabezpečila veľký kontrakt na dodávku technológií v hodnote viac ako 35 mil. eur, uviedol americký rezort spravodlivosti. Hewlett-Packard sa k správe hneď nevyjadrila.

Internetový portál nasdaq.com uviedol, že celková pokuta 108 mil. USD sa týka aj dcérskych spoločnosti Hewlett-Packard v Poľsku a Mexiku, kde firma tiež podplácala vládnych úradníkov s cieľom získať kontrakty. Ruská dcéra firmy podľa nasdaq.com dostala pokutu 58,8 mil USD pre podplácanie s cieľom zaručiť si objednávky od úradu ruského generálneho prokurátora. Poľská dcéra HP podplatila vládnych úradníkov, aby dostala objednávky od štátnej policajnej agentúry a v Mexiku americká firma nezákonne získala objednávky od štátnej mexickej ropnej spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok