Polícia začne pre nečinnosť bývalého bratislavského sudcu trestné stíhanie

TASR TA3
12.9.2014 14:51

V prípade premlčaných trestných stíhaní, za ktoré je podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca zodpovedný bývalý bratislavský sudca Pavol D., sa začne trestné stíhanie. Generálna prokuratúra (GP) SR poslala ministrove oznámenie polícii aj s pokynom na začatie trestného stíhania.

Polícia začne pre nečinnosť bývalého bratislavského sudcu trestné stíhanie
TA3

Potvrdila to hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Borec podal trestné oznámenie, pretože nečinnosťou bývalého sudcu Okresného súdu Bratislava I podľa neho došlo k premlčaniu trestného stíhania v 50 prípadoch. Myslí si, že Pavol D. sa tým mohol dopustiť marenia úlohy verejným činiteľom. "Dnes bolo odovzdané Prezídiu Policajného zboru (PPZ) trestné oznámenie ministra spravodlivosti zo 4. septembra 2014 na bývalého sudcu Okresného súdu Bratislava I. P. D. podľa § 198 odsek 1 Trestného poriadku s pokynom na začatie trestného stíhania. V tejto trestnej veci bude činný vyšetrovateľ NAKA PPZ," uviedla Predajňová.

Borec informoval podaní na GP SR pred týždňom. Podľa neho sa počas kontroly na súde zistilo, že spomínaný sudca v niektorých prípadoch nekonal päť až sedem rokov, čím trestnosť činu vo viacerých z nich zanikla. V praxi to znamenalo, že obvinených už nebolo možné stíhať a poškodení prišli o možnosť žiadať náhradu. Ak by bývalého sudcu obvinili a trestné konanie by skončilo jeho odsúdením, za marenie úlohy verejným činiteľom by mu hrozilo väzenie na dva roky. V prípade, že by sa zistila značná škoda, až na päť rokov.

Bývalý vojenský sudca Pavol D. čelil viacerým návrhom na disciplinárne stíhanie. V apríli tohto roku sa vzdal sudcovskej funkcie, od mája už nie je sudcom. V sudcovskom talári pôsobil od roku 1996 a na Okresnom súde Bratislava I pracoval približne štyri roky. Ku koncu minulého roka sa voči nemu viedli tri disciplinárne konania, z toho jedno bolo právoplatne ukončené, keď mu bol uložený trest zníženie platu o 50 percent na pol roka. Podozrivý bol aj z prieťahov v kauze bytová mafia, čo malo za následok prepustenie hlavného obžalovaného.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok