Pistorius vinný zo zavineného zabitia

SITA TA3
12.9.2014 10:41

Hendikepovaného juhoafrického športovca Oscara Pistoriusa uznal súd vinným zo zavineného zabitia priateľky Reevy Steenkampovej. Sudkyňa Thokozile Masipová ho v piatok formálne zbavila obvinenia z úkladnej vraždy.

Pistorius vinný zo zavineného zabitia
SITA/AP

Masipová vyniesla oslobodzujúci rozsudok v ďalších dvoch bodoch - vo veci údajnej streľby cez otvorené strešné okno auta z 30. novembra 2012 a držby streliva, ku ktorému legálne nevlastnil zbraň zodpovedajúceho kalibru. Pistorius je však vinný vo veci výstrelu z priateľovej pištole v reštaurácii z 11. januára 2013.

Súd v Pretórii zatiaľ nerozhodol o treste, za zavinené zabitie hrozí obžalovanému maximálna sadzba 15 rokov, ale podľa znalcov juhoafrického práva ho čaká sedem až desať rokov odňatia slobody, tvrdí BBC.

Thokozile Masipová už vo štvrtok uviedla, že bežec s amputovanými dolnými končatinami sa 14. februára 2013 podľa jej názoru nedopustil úkladnej vraždy. Prokuratúra ju vraj nepresvedčila, že Pistorius konal s úmyslom pripraviť modelku o život po mileneckej hádke.

Oscar Pistorius zastrelil Steenkampovú cez zavreté dvere toalety svojho bytu. Odmietol oprávnenosť obvinení z úkladnej vraždy a tvrdil, že išlo o nešťastnú náhodu, keď priateľku považoval za vlamača.

"Obžalovanému sa nedá uprieť presvedčenie, že v dome bol narušiteľ. Vedel, že za dverami toalety je nejaká osoba. Rozhodol sa použiť pištoľ. Podľa môjho názoru konal unáhlene a použil nadmernú silu. Je jasné, že jeho správanie bolo nedbanlivé," cituje sudkyňu BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok