Stavebné firmy očakávajú v roku 2012 pokles tržieb o 3,9 %

TA3, TASR
24.12.2011 15:10

Riaditelia slovenských stavebných firiem očakávajú na budúci rok nižšie tržby. Podľa Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva z novembra 2011 od spoločnosti CEEC Research by mali v roku 2012 klesnúť tržby firiem medziročne o 3,9 %.

"Na porovnanie: ešte v auguste stavebníci verili v rast o 1,8 %," informovala spoločnosť CEEC Research. V rámci predpokladov na rok 2013 sú už stavebníci optimistickejší. Očakávajú totiž medziročný rast tržieb na úrovni 2,5 %.


Súčasný nízky dopyt po stavebných prácach sa odrazil najmä na znižovaní cien zákaziek, ktoré v niektorých prípadoch klesli až pod cenu nákladov. "Zákazníci, teda investori, a to ako verejní, tak aj privátni, sa teraz omnoho viac orientujú na cenu a rýchlosť dodávky stavebného diela. Iné hodnoty, či už estetika, jeho technické riešenie alebo aj kvalita materiálov, sa dostávajú na vedľajšiu koľaj," uviedol prezident spoločnosti Doprastav Dušan Mráz.


Zostruje sa tak aj konkurenčný boj na stavebnom trhu. Ten sa odrazil aj na morálnych hodnotách podnikateľov. "Vzhľadom na pokles celkového trhu stavebných strojov sa konkurenčný boj výrazne zostril až na hranicu akceptovateľnej etiky, ktorá by mala byť jedným z nosných prvkov podnikania," tvrdí výkonný riaditeľ a regionálny manažér spoločnosti Terrastroj Peter Knap.


Podľa analýzy už stavebné spoločnosti reagovali redukciou svojich nákladov, zastavením investícií, tlakom na svojich dodávateľov, ale aj snahou o získavanie takých zákaziek, aké predtým nerealizovali. "Záujem o akúkoľvek zákazku potvrdzuje 91 % veľkých spoločností. Tým sa ale do istej miery vytráca segmentácia trhu, čo spôsobuje problémy stredným a malým firmám," uviedla CEEC Research.


Kvartálna analýza slovenského stavebníctva z novembra 2011 od spoločností CEEC Research a KPMG je založená na štruktúrovaných telefonických rozhovoroch. Zúčastnila sa na nich vybraná vzorka 100 stavebných spoločností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok