Kráľovná sa nezapojí do debaty o odtrhnutí Škótska

SITA
10.9.2014 13:31

Britská kráľovná Alžbeta II. sa nezapojí do kampane okolo referenda o nezávislosti Škótska. Nestrannosť hlavy štátu je pevne stanovený princíp demokracie, oznámil Buckinghamský palác.

Kráľovná sa nezapojí do debaty o odtrhnutí Škótska
SITA

"Akýkoľvek náznak, že by kráľovná rada ovplyvnila výsledok referenda je principiálne nesprávny. Jej Veličenstvo je jednoducho presvedčené, že je to vec škótskeho ľudu," uviedol palác v stanovisku. Odporcovia odtrhnutia Škótska však dúfajú v apel kráľovnej na Škótov, aby Spojené kráľovstvo neopúšťali. Predseda škótskej vlády Alex Salmond napriek tomu verí, že Alžbeta II. by bola hrdá na to, keby mohla byť kráľovnou Škótska.

Politickí zástupcovia v Londýne sú však s blížiacim sa termínom referenda o osamostatnení Škótska 18. septembra čoraz nervóznejší najmä preto, že čoraz viac Škótov si želá odtrhnutie od Spojeného kráľovstva. Výrazom nervozity politických predstaviteľov z Londýna je aj stredajšia návšteva britskej vlády v Edinburghu. Salmond, ktorý stojí na čele tábora škótskych nacionalistov, tvrdí, že návšteva britskej vlády iba podporí tábor "odštiepencov".

Posledné prieskumy verejnej mienky ukazujú, že tábory prívržencov a odporcov osamostatnenia Škótska sú skoro vyrovnané. Budúci štvrtok sa však môže ukončiť 307-ročná únia Škótska s Anglickom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok