Operátori Orange a O2 plánujú na Slovensku spojiť svoje siete

TASR
10.9.2014 10:48

Dvaja konkurenční telekomunikační operátori pôsobiaci na Slovensku Orange a O2 hodlajú zlúčiť svoje siete do jednej a šetriť tým náklady na ich prevádzku a modernizáciu. Informáciu priniesol v dnešnom vydaní denník Hospodárske noviny (HN) s tým, že úspora by mohla predstavovať stovky tisíc až milióny eur a spoločnosti by sa chceli dohodnúť do konca roka.

Operátori Orange a O2 plánujú na Slovensku spojiť svoje siete
TASR

"Áno, rokujeme o tejto téme," potvrdil pre HN riaditeľ korporátnej komunikácie O2 Slovensko René Parák bez ďalších podrobností.

Operátori by mali podľa denníka spoločne zdieľať celú svoju sieť. O2 by vďaka tomu nemusel budovať drahú 4G sieť na miestach, kde ju už vybudoval Orange, a ten by zas mohol využívať existujúce technológie svojho českého konkurenta. Firmy by sa tak mohli sústrediť na pokrývanie úplne hluchých miest Slovenska.

Hospodárske noviny v tejto súvislosti uvádzajú, že zo spolupráce dvoch operátorov by mohli ťažiť aj samotní používatelia mobilných služieb, a to v podobe širšieho pokrytia rýchlou mobilnou sieťou a zároveň lepšími cenami v dôsledku nižších nákladov. "Áno, môže dôjsť k tomu, že ceny budú výhodnejšie," pripustil šéfredaktor magazínu PC Revue Ondrej Macko.

Podľa informácií HN sa mala na rokovaniach o spoločnom využívaní siete zúčastniť aj spoločnosť Slovak Telekom, k vzájomnej dohode však nedošlo. Štvrtý mobilný operátor na Slovensku SWAN sa k prípadným rokovaniam nevyjadril, zdieľanie sietí však označil za logické vyústenie súčasného telekomunikačného trendu.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) zatiaľ oficiálne informácie o rokovaniach medzi operátormi nemá. Jeho hovorca Roman Vavro denníku HN povedal, že takáto spolupráca je bežná a podporovaná samotným Bruselom. V Česku napríklad svoje 3G siete už niekoľko rokov zdieľajú O2 a T-Mobile.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok