Británia vyzbrojí irackú armádu aj Kurdov guľometmi

TASR
9.9.2014 18:37

Británia dnes oznámila, že pošle guľomety a muníciu do Iraku na pomoc novej vláde v boji proti militantom z Islamského štátu (IS). Bude to prvá britská zásielka zbraní od vypuknutia konfliktu, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Británia vyzbrojí irackú armádu aj Kurdov guľometmi
SITA/AP

Britský premiér David Cameron uviedol, že v úsilí "vyžmýkať dušu" z militantov nevylučuje nič - už skôr však naznačil, že Británia sa nepridá k americkým náletom, kým nebude úradovať nová iracká vláda.
Britské ministerstvo obrany dnes informovalo, že pošle guľomety a muníciu za 1,6 milióna libier (dva milióny eur) na žiadosť irackej vlády a že zbrane budú používať iracké vládne a kurdské sily.

"Kurdské sily sú výrazne slabšie vyzbrojené než Islamský štát a je našou povinnosťou pomôcť im v ich obrane, ochrane civilistov a zastavení postupu Islamského štátu," uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení. Irak vytvoril novú vládu v pondelok, jej premiérom je Hajdar Abádí a kreslá si medzi sebou rozdelili šiitská arabská väčšina, sunniti aj Kurdi. Britská dodávka má doraziť do Iraku v stredu.

Cameron niekoľkokrát vyhlásil, že Británia uvažuje o vyzbrojení kurdských síl. Teraz sa pridáva k Nemecku, Francúzsku a Taliansku, ktoré už tiež súhlasili s dodávkami zbraní.

Do dnešného dňa Británia uskutočňovala iba letecké zhadzovanie humanitárnej pomoci a prieskumné misie a takisto dopravovala vojenské zásoby irackým kurdským silám, ktoré sú spojencom centrálnej vlády v Bagdade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok