V Sýrii bojuje vyše 12.000 cudzincov zo 74 krajín, tvrdí expert na terorizmus

TASR
9.9.2014 07:52

Viac ako 12.000 cudzincov zo 74 krajín odišlo za tri roky od jej vypuknutia bojovať do vojny v Sýrii; 60-70 percent z nich pochádza ostatných krajín Blízkeho východu a asi 20-25 percent zo západných krajín. Tvrdí to profesor Peter Neumann, popredný expert na terorizmus, ktorý riadi Medzinárodné centrum pre štúdium radikalizácie na King's College London, informovala dnes agentúra AP.

V Sýrii bojuje vyše 12.000 cudzincov zo 74 krajín, tvrdí expert na terorizmus
SITA

Sýrsky konflikt je podľa Neumanna "na dobrej ceste, aby sa stal najvýznamnejšou mobilizáciou zahraničných bojovníkov v dejinách". Zatiaľ čo z konfliktu v Afganistane v 80. rokoch vzišla teroristická sieť al-Káida a ďalšie džihádistické skupiny, vojna v Sýrii je živnou pôdou pre nové siete, ktoré budú tiež vykonávať teroristické útoky.

Neumann nekonkretizoval, koľko cudzincov bojuje v radoch Islamského štátu (IS), ktorý obsadil rozsiahle časti Sýrie a Iraku, Frontu an-Nusra napojeného na al-Káidu, Slobodnej sýrskej armády alebo iných ozbrojených skupín. Ich počet stagnoval alebo sa znížil medzi decembrom a júnom kvôli bojom medzi jednotlivými skupinami, nástup militantov z IS ich však opäť začal priťahovať.

Najväčšie množstvo zahraničných bojovníkov - okolo 3000 - prišlo do Sýrie podľa Neumanna z Tuniska. Vláda Saudskej Arábie odhaduje, že v Sýrii bojuje 1200 alebo 2500 jej občanov, z Maroka a Jordánska by ich mohlo byť po 1500, pričom v prípade Jordáncov zohrávajú úlohu kmeňové väzby.

Čo sa týka západných krajín, bojovať do Sýrie odišlo okolo 700 Francúzov, viac ako 500 Britov, 400 Nemcov, 300 Belgičanov a 100 Američanov. Keď sa to rozráta na počty obyvateľov, najväčší odliv nastal z Belgicka, Holandska a škandinávskych krajín - Dánska, Švédska a Nórska - čo sú síce malé krajiny, ale každá "vyprodukovala" 50-100 bojovníkov, povedal Neumann.

Poznamenal, že v niektorých európskych krajinách, ktoré nekonkretizoval, je medzi tými, ktorí išli do Sýrie, aby sa pripojili k IS, 10-20 percent žien. Podľa neho k tomu nepochybne prispel internet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok