Čilič ovládol finále US Open a získal prvý grandslamový titul

TASR SITA TA3
9.9.2014 06:33

Chorvátsky tenista Marin Čilič získal svoj prvý grandslamový titul v kariére. Štrnásty nasadený hráč zdolal vo finále mužskej dvojhry na US Open v New Yorku turnajovú desiatku Japonca Keia Nišikoriho za 1:54 h suverénne v troch setoch 6:3, 6:3 a 6:3. Na tróne vo Flushing Meadows vystriedal Rafaela Nadala, ktorému nedovolilo obhajovať titul zranené zápästie.

Dvadsaťpäťročný zverenec kouča Gorana Ivaniševiča je prvým chorvátskym grandslamovým šampiónom od roku 2001, keď Ivaniševič ako kvalifikant vyhral Wimbledon. Jeho triumf je o to cennejší, že vlani nemohol štartovať na US Open pre dopingový dištanc za pozitívny nález na stimulanty, ktorých vedomé užitie ale poprel. Predtým bol jeho maximom postup do semifinále Australian Open 2010. Za titul získal 2000 bodov do rebríčka ATP, v ktorom sa zo 16. priečky posunie na deviatu. Z USA si odniesol prémiu tri milióny dolárov.

Čilič znížil stav v bilancii vzájomných duelov s o rok mladším Nišikorim na 3:5 a nedovolil Japoncovi s trvalým pobytom na Floride stať sa prvým ázijským šampiónom v mužskom singli v histórii podujatí tzv. veľkej štvorky. Nišikori, ktorého trénerským konzultantom je šampión z Roland Garros 1989 Michael Chang, ale rovnako zaznamenal najcennejší výsledok v kariére. Vlani v New Yorku vypadol hneď v prvom kole hladko s kvalifikantom.

Pre oboch finalistov to bola premiéra v grandslamovom finále. Jeho neočakávané obsadenie znamenalo koniec 9,5 roka trvajúcej série od finále Australian Open v roku 2005, počas ktorej sa v 38 za sebou idúcich finále na "major" turnajoch objavil aspoň jeden z trojice Roger Federer, Novak Djokovič alebo Rafael Nadal. Prvýkrát od Roland Garros 2002 sa v mužskom grandslamovom finále stretli dvaja hráči mimo najlepšej svetovej desiatky.

Čilič hneď v úvodnej hre finále čelil brejkbalu súpera, ale odvrátil ho víťazným krížnym forhendom a za stavu 3:2 zo svojho pohľadu ako prvý dokázal zobrať súperovi servis. Náskok si už postrážil a za 33 minút vyhral prvý set 6:3. Nišikori sa trápil aj na začiatku druhého dejstva, po sérii chýb v tretej hre opäť stratil podanie a vzápätí nevyužil ani dve šance na rebrejk. Čilič jasne dominoval najmä vo víťazných úderoch a aj druhý set sa stal jeho korisťou v pomere 6:3.

Chorvát ťažil zo svojho "delového" podania, na jeho konto pribúdali esá (celkovo ich zahral 17, vo víťazných úderoch dominoval 38:19) a nedovolil súperovi ani v treťom sete výraznejšie vzdorovať. Čilič brejkol Nišikoriho vo štvrtej hre na 3:1 a po necelých dvoch hodinách dokráčal k finálovému triumfu.

"Tento triumf je výsledkom dlhoročnej driny, ale najmä mojej spolupráce s Goranom Ivaniševičom. Ďakujem mu za to, že mi ukázal ako si užívať tenis a mať z neho radosť. Hral som tu v New Yorku môj najlepší tenis v kariére a som veľmi šťastný, že som dokázal vyhrať celý turnaj. Je to jasný dôkaz, že keď tvrdo pracujete, výsledok sa dostaví," povedal pri odovzdávaní trofeje Čilič. Jeho kvality uznal aj Nišikori: "Marin si dnes víťazstvo zaslúžil, hral naozaj fantasticky. Je to z môjho pohľadu ťažká prehra, ale už postup do finále na US Open je pre mňa veľkým úspechom. Užíval som si to."

muži - dvojhra - finále:
Marin Čilič (14-Chor.) - Kei Nišikori (10-Jap.) 6:3, 6:3, 6:3


Ohlasy svetových médií

24sata: "Zázračný Marin Čilič v stopách svojho kouča Gorana - získal grandslamový titul! Vo finále predviedol fantastický výkon, ani trochu nám nerobil také nervy ako Ivaniševič pred 13 rokmi na Wimbledone. Jeho otec prichystal hostinu pre 200 ľudí, ktorá sa v Medžugorí začala tri hodiny pred zápasom. Sľúbil desať volov, keď syn zvíťazí. Dobrá nálada, ohňostroje a oslavné chorály potrvajú do rána."

Jutarnji list: "Nový kráľ New Yorku! Dominantnosť, akej niet páru. Čiličov životný deň, dostal sa medzi nesmrteľných športu. Dosiahol jednu z najväčších grandslamových senzácií 21. storočia!"

Novi list: "Chorvátsko opäť má grandslamového šampióna. Čilič rozbil Nišikoriho a dobyl US Open. Vo finále kompletne úradoval. Bol kvalitnejší vo všetkých zložkách hry a predovšetkým lepšie zvládal kľúčové okamihy. Odohral brilantnú partiu."

Slobodna Dalmacija: "Pred US Open by to vari nik neprorokoval, ale náš najlepší hráč sa dostal do nepočetného spoločenstva tých, ktorí si aspoň raz sadli na trón na niektorom z najprestížnejších turnajov! Čilič vo finále najlepším možným spôsobom korunoval najvydarenejšie dva týždne svojej kariéry! Akoby nebojoval o titul premiérovo, ale 101. raz. Nervozita, ak bola prítomná, nepoznačila jeho výkon."

Večernji list: "Bravo, majstre. Životný triumf. Nezastaviteľný Čilič. Po Ive Majoliovej a svojom trénerovi Goranovi Ivaniševičovi je tretím Chorvátom s grandslamovým titulom. Aká magická noc! Marin bol presvedčivý, nedovolil Nišikorimu rozprestrieť krídla. K méte doputoval bezpečne, pripomenul nám púť chorvátskeho vodnopólového tímu za olympijským zlatom v Londýne."

Sportske novosti: "Bolo to jeho premiérové grandslamové finále, ale Marin ho odohral ako sté. Nišikori na tomto turnaji žiaril, tentoraz však nemal šancu!"


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok