Víťazom 15. etapy Vuelty Poliak Niemiec, na čele stále Contador

SITA TASR
7.9.2014 18:31

Przemyslaw Niemiec sa stal víťazom nedeľňajšej 15. etapy cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa z Ovieda na vrchol stúpania k jazeru Covadonga v nadmorskej výške 1134 m n. m. Skúsený 34-ročný poľský jazdec tímu Lampre-Merida zvládol trať s dĺžkou 152,2 km za 4:11:09 h.

Víťazom 15. etapy Vuelty Poliak Niemiec, na čele stále Contador
SITA/AP

Červený dres pre lídra pretekov si udržal Alberto Contador z tímu Tinkoff-Saxo, ktorý v nedeľu finišoval na štvrtej pozícii s odstupom desiatich sekúnd na víťazného Niemieca. "El Pistolero" vedie v celkovom poradí pred krajanom Valverdem o 31 sekúnd. Priebežné tretie miesto patrí dvojici Christopher Froome (Sky), Rodríguez, ktorá zaostáva za Contadorom o 1:20 min.

Utvorenie brejku trvalo asi 45 km, vpredu sa usadila pätica jazdcov: Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), Camerom Meyer (Orica), Kristoff Vandewalle (Trek), Javier Aramendia (Caja Rural) a John Degenkolb (Giant-Shimano). Náskok utečencov sa pohyboval na úrovni desiatich minút. Podľa očakávania sa pred kopcom Puerto del Torno pelotón prebral a na jeho čelo sa začali tlačiť tímy Movistar, Sky, OPQS a Kaťuša. Španielske zoskupenie rozhýbalo hlavnú skupinu a odstup utečencov začal výrazne klesať. Jeden z najsilnejších jazdcov Daniel Martin (Garmin-Sharp) sa dokonca ocitol na zemi. Prvým odpadlíkom z úniku bol Degenkolb, ktorý vydržal prvé stúpanie na čele, ale potom zvesil nohy. Pred začiatkom finálneho stúpania mal únik náskok cez štyri minúty. Najskôr opustil vedúcu skupinu domáci jazdec Aramendia, opačným smerom zas putoval Meyer, ktorý išiel na začiatku stúpania veľmi dobre. Za chvíľu sa k nemu pridal aj Niemiec. Sedem kilometrov pred vrcholom na najťažších úsekoch bolo v balíku iba 15 pretekárov. Potom zrýchlil Rodríguez, dostihol svojich kolegov, a Froome sa dostal do problémov. Znovu akceleroval Rodríguez a za ním aj Contador a okamžite vpredu zostali iba oni dvaja spoločne s Valverdem. Medzitým sa osamostatnil na čele Niemiec, ktorý mal pred favoritmi už iba malý náskok. Contador bol pri chuti a svojím ďalším atakom sa dostal dopredu s Rodríguezom, Valverdem a Aruom. Ani tieto nástupy však neboli rozhodujúce a partia favoritov bola znovu pokope. Pridali sa Froome, Martin, Urán a Caruso. Naťahovačka pokračovala aj naďalej, Contador sa chcel zbaviť Frooma a znova zostali vpredu iba traja Španieli. Potom atakoval aj Rodríguez, ale všetci traja sa držali pri sebe ako kliešte. Za nimi zostávali Aru a Froome. Niemiec nakoniec udržal svoj zmenšujúci sa náskok.

V pondelok čaká na jazdcov ďalšia horská etapa zo San Martin del Rey Aurelio do La Farrapony s dĺžkou 160,5 km. 

Výsledky - cyklistické preteky Vuelta a Espaňa: 

15. etapa (Oviedo - Lagos de Covadonga, 152,2 km): 1. Przemyslaw Niemiec (Poľ.) Lampre-Merida 4:11:09 h, 2. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar, 3. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša obaja +5 s, 4. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo +10, 5. Fabio Aru (Tal.) Astana, 6. Christopher Froome (V. Brit.) Sky obaja +17 

Poradie po 15. etape: 1. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo 58:31:35 h, 2. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +31 s, 3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 4. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša obaja +1:20 min, 5. Fabio Aru (Tal.) Astana +2:22, 6. Rigoberto Urán (Kol.) Omega Pharma - Quick-Step +2:57

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok