Japonec Nišikori v semifinále US Open vyradil jednotku Djokoviča

SITA
6.9.2014 22:16

Japonský tenista Kei Nišikori nasadený ako desiaty senzačne zvíťazil v úvodnom zápase sobotňajšieho semifinále dvojhry mužov na US Open v New Yorku nad lídrom svetového rebríčka ATP Novakom Djokovičom zo Srbska za 172 minút 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3.

Japonec Nišikori v semifinále US Open vyradil jednotku Djokoviča
SITA/AP

Dvadsaťštyriročný zverenec Michaela Changa Nišikori, 11. v renkingu, bude po prekonaní miestneho šampióna zo sezóny 2011 Djokoviča v pondelok od 23.00 h SELČ vo finále na veľkej štvorke čeliť úspešnému z neskoršieho sobotňajšieho semifinále Marin Čilič (Chor.-14) - Roger Federer (Švaj.-2).

"Zdolať hráča číslo jeden je úžasný pocit. Azda sa môj úspech postará v Japonsku o rozruch. Aj na diaľku vnímam podporu z domoviny. Dúfam, že sa na finále dokážem dobre zregenerovať. Bol som dnes trochu stiesnený, pretože na mňa predsa len doľahol význam prvého grandslamového semifinále. Navyše, podmienky boli náročné. Očakával som, že to bude ďalší dlhý duel. Súper začal po prvom sete hrať lepšie, počínal si agresívnejšie. Za stavu 1:1 som sa snažil čo najrýchlejšie zabudnúť na ten druhý set a znova sa naplno koncentrovať," povedal podľa BBC Nišikori a k vplyvu svojho slávneho kouča dodal: "Michael Chang mi veľmi pomohol, práve vďaka nemu tu teraz stojím."

Nišikori sa v bilancii z duelov s 27-ročným zverencom Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovičom ujal vedenia 2:1, hoci spočiatku prehrával. Nadviazal na takmer tri roky starý triumf z Bazileja.

Húževnatý Japonec mal na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium areálu USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows štatistiku brejkbalov 5 zo 7, zdolaný 4 z 13. Práve efektivita v kľúčových okamihoch zajvne rozhodla, pretože na "winnery" aj nevynútené chyby to bolo vzávne vyrovnané - Srb mal pomer 38:35, víťaz 37:34. "Nolemu" napokon nestačilo ani 13 es.

Nišikori vyvrátil oprávnenosť špekulácií o tom, že mu nebudú stačiť sily po dvoch päťsetových "maratónoch": osemfinálovom proti Kanaďanovi Milosovi Raonicovi a štvrťfinálovom so Švajčiarom Stanom Wawrinkom. 

Dvojhra mužov - semifinále:

Kei Nišikori (Jap.-10) - Novak Djokovič (Srb.-1) 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3 za 172 minút

Zostávajúci program sobotňajšieho semifinále dvojhry mužov (približne od 21.30 h SELČ): 
Marin Čilič (Chor.-14) - Roger Federer (Švaj.-2) / bilancia: 0:5

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok