Slovan vyhral na ľade obhajcu Magnitogorsku 3:2

TASR
6.9.2014 18:44

Hráči Slovana Bratislava naplno bodovali aj vo svojom druhom vystúpení v novom ročníku Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). V sobotu sa víťazstvom 3:2 postarali o prekvapenie na ľade obhajcu Gagarinovho pohára Metallurgu Magnitogorsk.

Slovan vyhral na ľade obhajcu Magnitogorsku 3:2
SITA

Domáci favorit sa ujal vedenia hneď v úvode vďaka využitej dvojnásobnej presilovke, Slovan ale ešte v prvej časti odpovedal v rovnakej výhode z hokejky Václava Nedorosta a Milan Bartovič potom poslal svoj tím do vedenia. Metallurg v druhej tretine dominoval a v polovici duelu zmazal manko, v tretej časti ale Ladislav Nagy v presilovke štvrtým gólom v sezóne rozhodol o cennom triumfe Slovana.

Ďalší duel v rámci trojzápasového tripu na ľade súperov odohrajú zverenci trénera Rostislava Čadu v pondelok o 15.00 SELČ v Jekaterinburgu proti domácemu Avtomobilistu.

Metallurg Magnitogorsk - Slovan Bratislava 2:3 (1:2, 1:0, 0:1)

Góly: 4. Kovář (Lee, Mozjakin), 29. Grigorenko (Kosov) - 9. Nedorost (Nagy), 17. Bartovič (Murley, Tičar), 50. Nagy (Baranka, Jeglič). Rozhodovali: Kadyrov, Safjuľov - Gordenko, Tomilov, vylúčení: 8:10 na 2 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 6614 divákov.

Metallurg Magnitogorsk: Košečkin – Birjukov, Antipin, Chabarov, Lee, Ibragimov, Bereglazov, S. Tereščenko – Mozjakin, Kovář, Zaripov – Platonov, Brent, Osala – Kosov, Kamenev, Jakucenia – Pare, Junkov, Timkin - Grigorenko

Slovan Bratislava: Backlund - Sersen, Baranka, Starosta, Sigalet, Brejčák, Mihálik - Nagy, Nedorost, Vondrka - Netík, Surový, Hudáček - Murley, Tičar, Bartovič - Jeglič, White, Ölvecký

Slovan nastúpil v rovnakej zostave ako v domácej víťaznej premiére proti Medveščaku, hneď v úvode sa ale musel brániť a už po 69 sekundách Backlund zasahoval proti strele Leeho. Vzápätí putoval za sekanie na trestnú lavicu Brejčák a hneď po ňom aj Sersen, čo znamenalo dlhú presilovku domácich o dvoch hráčov. Metallurg súpera zavrel v obrannom pásme a dve sekundy pred návratom Brejčáka sa presadil Kovář strelou z ľavej strany k bližšej žrdi - 1:0. Dvojnásobnú početnú výhodu mal potom k dispozícii aj Slovan a bleskovo ju využil. Nagyovu strelu z prvej Košečkin vyrazil betónom len pred Nedorosta a ten pohotovo bekhendom do odkrytej bránky vyrovnal v 9. minúte na 1:1. O šesť minút neskôr Pare v dobrej šanci prevetral betóny Backlunda, skóre sa ale opäť menilo na druhej strane. V 17. minúte po brejku 3 na 2 naservíroval Murley milimetrovou krížnou prihrávkou puk Bartovičovi a ten ho zasunul za chrbát bezmocného Košečkina - 1:2. Devätnásť sekúnd pred prvou sirénou ešte Backlund vygumoval v čistej šanci Zaripova.

Na začiatku druhej časti Slovan nepotrestal vylúčenie Timkina a nepresadili sa ani Hudáček so Surovým v nájazde dvoch na jedného. Metallurg potom postupne zvyšoval obrátky a súpera dostávala pod tlak najmä elitná formácia domácich. Švédsky brankár "belasých" dlho odolával, v 29. minúte ale kapituloval, keď jeho obrancovia nechali medzi kruhmi úplne voľného Grigorenka a ten zoči-voči Backlundovi nezaváhal - 2:2. Slovan išiel o chvíľu neskôr opäť do oslabenia a bol v jasnej defenzíve, napriek tomu v oslabení pohrozil v brejku aktívny Nagy. V 34. minúte mal "tutovku" na hokejke Brent po prihrávke Leeho, sám pred Backlundom ale príliš dlho váhal s koncovkou a Metallurg nedokázal skórovať ani v následnej presilovke pri vylúčení Whitea. Domáci mali hernú i streleckú prevahu, Grigorenko ale zblízka trafil Backlunda iba do pravého ramena a Netík na druhej strane delovkou neprestrelil Košečkina. Po druhej tretine tak svietil na tabuli nerozhodný stav.
Nagy si hneď na začiatku tretej časti "vytiahol" Košečkina z bránky, z uhla ale ani nevystrelil, ani neprihral presne. Slovan potom ustál ďalšie oslabenie a v 46. minúte sa v dvoch šanciach za sebou ukázali Ölvecký a Bartovič. Hostia sa obetavo bránili lavínovitým útokom Metallurgu a nebáli sa ani zaútočiť, tlak favorita už nebol taký výrazný ako v druhej dvadsaťminútovke. V 49. minúte sa po rýchlom protiútoku ocitol vo veľkej šanci Ölvecký, zblízka už ale nedokázal bekhendom pretlačiť puk za Košečkina. V následnej presilovke sa ale už Bratislavčania tešili - Baranka našiel na pravej strane Nagya a ten tvrdou strelou bez prípravy prekonal Košečkina gólom na 3:2. V 53. minúte mal na hokejke vyrovnanie Kovář, no puk neprepasíroval cez obrancu do odkrytej bránky. Záver patril tlaku Metallurgu v snahe o vyrovnanie, hostia sa ale ubránili aj pri šanci Leeho štyri minúty pred koncom i pri viac ako 90 sekúnd trvajúcej hre Metallurgu bez brankára.

Hlasy po zápase:

Rostislav Čada, tréner Slovana: "Po celý zápas sme veľmi dobrou obranou čelili útočnej sile domácich. Až na gól v oslabení sme nedovolili gólovo sa presadiť veľmi silnej prvej formácii. Dva góly sme strelili v presilových hrách a to boli hlavné dôvody toho, že sme dnes získali tri body."

Milan Bartovič, útočník Slovana: "Vedeli sme, že Magnitka má mimoriadne silné mužstvo. V našej tretine sme prežili pár uragánov, ale to tu zrejme zažije každé mužstvo, ktoré sem príde. Ubránili sme to a z rýchleho protiútoku sme dali druhý gól, navyše sme dnes výborne zahrali dve presilovky 5:3 a 4:3. Myslím, že sme tu podali veľmi dobrý výkon. Pochváliť treba rozhodne "Backyho" - gólmana Backlunda - ktorý pochytal niekoľko vyložených šancí."

Michal Sersen, obranca Slovana: "Dnes dobrý výkon, súper bol naozaj kvalitný, ale zvládli sme to, dokázali sme dať o jeden gól viac. Tieto tri body nás veľmi tešia a určite nás nakopnú do zvyšných dvoch náročných zápasov na tripe. Na ten ich prvý útok treba hrať predsa len trošku inak, vedia si puk podržať, ak človek na nich vyskočí, vedia to využiť, urobiť kľučku a potom z toho môže byť faul alebo sa dokážu presadiť."

Johann Backlund, brankár Slovana: "Začiatok bol veľmi ťažký, hneď v úvode sme mali skoro v rovnakom čase dvoch výlučených a v samom závere dvojnásobnej oslabovky sme inkasovali. Novú energiu nám dodal vyrovnávajúci gól a keď sme sa dostali do vedenia, začali sme tušiť, že by sme odtiaľto mohli uchmatnúť nejaký ten bodík. Druhú tretinu sme však zahrali horšie ako tú prvú. Striedačku sme v nej mali na vzdialenejšej strane, bolo tam niekoľko dlhších striedaní, ktoré nás dosť unavili. Mne osobne sa z našej strany najviac páčila posledná tretina. Aj keď mali niekoľko výborných šancí, bolo to zväčša v presilovkách, a nám sa darilo celkom dobre kontrolovať hru. Ak mám byť úprimný, brali by sme aj jeden bod, ale keď sa nám podarilo skórovať na 3:2, bol som veľmi šťastný a je skvelé odvážať si všetky tri."

Ladislav Nagy, útočník Slovana: "Celé mužstvo dnes hralo veľmi bojovne a obetavo. Naďalej platí, že sa musíme ešte viac vyvarovať vylúčení, máme ich stále dosť. Aj dnes mal súper veľmi veľa presiloviek, v ktorých mal dostatok šancí. Našťastie ich však nepremenil. Toto rozhodne musíme ešte zlepšiť. Naopak, v našich presilovkách sa zdokonaľujeme. Pri tom mojom góle mi to "Baran" (Baranka - pozn.) pekne prihral a ja som strieľal z prvej na bránu. Prešlo to a som veľmi rád za tri body. Teraz musíme zabojovať v ďalších dvoch zápasoch."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok