Prímerie na Ukrajine sa dodržiava, prípady porušenia sú "bezvýznamné"

TA3
6.9.2014 12:44

Prímerie medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami, ktoré platí od včera, sa podľa dostupných správ v zásade stále dodržuje. Obe strany sa ale už dnes stihli obviniť z jeho porušenia. Situáciu pozorne sleduje Brusel. Od ďalšieho vývoja na Ukrajine totiž závisí, či proti Rusku uvalí tretie kolo sankcií. Do oblasti smeruje v týchto chvíľach humanitárny konvoj z Ruska.

Prímerie, ktoré v piatok v bieloruskej metropole Minsk uzavrela ukrajinská vláda s proruskými separatistami na východe Ukrajiny, sa dnes zatiaľ podarilo dodržať, aj keď sa obe strany navzájom obviňujú z jeho porušovania, napísala agentúra DPA.

Podľa hovorcu Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrija Lysenka separatisti od začiatku prímeria ostreľovali pozície vládnych jednotiek najmenej desaťkrát.

Veliteľ ukrajinskej Národnej gardy Stepan Poltorak však uviedol, že vo všeobecnosti boli prípady porušenia prímeria "bezvýznamné".

Jeden z vodcov proruských separatistov Alexandr Zacharčenko povedal, že vládne jednotky ostreľovali mesto Amrosievka ležiace v Doneckej oblasti neďaleko ruských hraníc.

"Dohoda o prímerí sa nedodržiava dôsledne," uviedol dnes podľa agentúry RIA Novosti Zacharčenko, ktorý ako vodca samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) bol jedným zo signatárov dohody o prímerí.

Dvanásťbodovú dohodu podpísali aj vodca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Igor Plotnickij a bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, ktorý zastupoval vládu v Kyjeve.

V mestách Doneck a Mariupol, kde v ostatných dňoch prebiehali najintenzívnejšie boje, vládol dnes podľa ukrajinských orgánov pokoj.

Ešte v piatok sa bojovalo neďaleko doneckého letiska, ktoré je od mája v rukách vládnych síl. Velitelia separatistov však uviedli, že situácia sa upokojila okolo 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ), teda dve hodiny po tom, ako vstúpilo do platnosti prímerie.

Jeden z 12 bodov dohody o prímerí uzavretej medzi vládou v Kyjeve a separatistami hovorí aj o obojstrannej výmene zajatcov, s ktorou by sa podľa ukrajinského prezidenta Petra Porošenka mohlo začať už dnes.

Povstalecký vodca v Doneckej oblasti Vladimir Brig dnes uviedol, že separatisti zadržiavajú približne 1000 ukrajinských vojakov, vládne sily zajali len okolo 200 vzbúrencov.

Ešte dnes by mal na východ Ukrajiny doraziť aj vlak s ruskou humanitárnou pomocou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok