Za únik ropy v Mexickom zálive nesie rozhodujúcu zodpovednosť firma BP

TASR
4.9.2014 23:29

Americký súd priznal britskej energetickej spoločnosti BP primárnu vinu za spôsobenie ekologickej katastrofy v Mexickom zálive z roku 2010. V dôsledku výbuchu na jej ťažobnej plošine Deepwater Horizon unikala ropa do mora niekoľko mesiacov. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Za únik ropy v Mexickom zálive nesie rozhodujúcu zodpovednosť firma BP
SITA/AP

Rozhodnutie súdu v štáte Louisiana otvára dvere pre vyplatenie ďalších miliárd dolárov odškodného zo strany BP. Sudca pripísal firme 67 percent zodpovednosti za katastrofu, zatiaľ čo prevádzkovateľ plošiny Transocean má podiel zodpovednosti 30 percent a dodávateľ stavebného materiálu Halliburton tri percentá.

Podľa odborníkov by BP toto rozhodnutie mohlo stáť ďalších 18 miliárd dolárov odškodného. Spoločnosť v roku 2012 súhlasila, že zaplatí 7,8 miliardy dolárov. Firma s najnovším rozhodnutím "ostro nesúhlasí" a mieni sa voči nemu "okamžite odvolať".

Výbuch ťažobnej plošiny v apríli 2010 pri pobreží Louisiany si vyžiadal životy 11 pracovníkov. Surová ropa prúdila do mora celé mesiace, kým sa technici pokúšali zastaviť je podmorský únik. BP tvrdí, že obvinenia z hrubej nedbanlivosti a úmyselného konania "neboli nikdy dokázané" a závery súdu označila za "chybné".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok