V Žiline tesné víťazstvo Slovenska nad Maltou

SITA TA3
4.9.2014 20:23

Slovenskí futbaloví reprezentanti zdolali vo štvrtkovom medzištátnom prípravnom stretnutí v Žiline výber Malty tesne 1:0 (1:0).

V Žiline tesné víťazstvo Slovenska nad Maltou
SITA

Jediný gól zápasu strelil v 43. min útočník Adam Nemec, ktorý zužitkoval center Vladimíra Weissa a v 11. štarte zaznamenal premiérový presný zásah v najcennejšom drese.

Zverenci trénera Jána Kozáka splnili základný cieľ - víťaznou generálkou sa pozitívne naladiť na blížiacu sa ouvertúru kvalifikácie majstrovstiev Európy 2016, ktorú absolvujú už v pondelok 8. septembra o 20.45 h SELČ v Kyjeve proti domácej Ukrajine. Futbalisti SR zároveň ukončili na žilinskom trávniku nelichotivú sériu ôsmich duelov bez "trojbodového" zápisu, naposledy sa tešili pod Dubňom pred takmer šiestimi rokmi 19. novembra 2008 v priateľskom meraní síl s Lichtenštajnskom.


Výsledok - štvrtok: 
Slovensko - Malta 1:0 (1:0)
Gól: 43. A. Nemec, ŽK: 16. R. Fenech (Malta), rozhodovali: Zelinka - Pelikán, Kordula (všetci ČR) 

Zostavy:

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Gyömbér, Ján Ďurica, Hubočan (73. Breznaník) - Pečovský, F. Kiss (85. Guédé) - Weiss (62. Šesták), Hamšík (73. M. Ďuriš), Stoch (62. Mak) - A. Nemec (62. Sylvestr) 
Malta: Hogg - Borg (66. Bezzina), Camilleri, Agius (46. Z. Muscat), Caruana, Failla (82. Herrera) - R. Muscat, R. Fenech (63. Kristensen), P. Fenech (87. Scicluna) - Schembri (78. Cohen) - Mifsud 

Slovenskí futbalisti boli od začiatku duelu aktívnejší a podľa očakávania mali loptu viac na kopačkách. V 8. min prestrčil Weiss na Hamšíka, pokus kapitána domácich z uhla vyrazil Hogg. Onedlho strieľaný center Stocha skočil pred brankárom hosťujúceho tímu, ale ten ešte stihol dobre zasiahnuť. Krídelník Stoch strelil v 19. min gól, českí arbitri na čele s hlavným Zelinkom však už predtým odpískali ofsajd. Hráči z ostrovnej krajiny v Stredozemnom mori sa potom na chvíľu prebrali z letargie a snažili sa tiež o ofenzívu - Mifsud mieril prudko, no nepresne. V 34. min mal spomenutý najskúsenejší maltský futbalista (104 zápasov/38 gólov za A-tím) po prihrávke Ryana Fenecha ideálnu možnosť skórovať, Kozáčik zlikvidoval jeho pokus a bol z toho len roh. Favorizovaní Slováci sa dočkali gólu ešte pred odchodom do kabín na polčasovú prestávku. V 43. min sa po zaváhaní hostí zmocil lopty Weiss a jeho prudký center premenil pohotovo zblízka Adam Nemec - 1:0. Pre útočníka nemeckého Unionu Berlín to bol premiérový presný zásah v najcennejšom drese.

Po zmene strán zaujal odvážny prienik Hubočana, ktorý však ďalší krajný obranca Pekarík nezakončil tak ako chcel. Tréner SR Ján Kozák pristúpil po hodine hry k trojnásobnému striedaniu, na trávnik sa dostali Mak, Sylvestr i Šesták. Prví dvaja menovaní sa postarali v 68. min o veľkú šancu domácich: po rohu Maka hlavičkoval nebezpečne Sylvestr, ale Hogg zachránil. O odpoveď sa vzápätí snažil neúnavný Mifsud - mieril do bočnej siete Kozáčikovej bránky. V nesúrodom závere duelu na oboch stranách, zapríčinenom aj viacerými zmenami v zostavách, sa už na jednogólovom víťazstve Slovenska nič nezmenilo.

Hlasy (zdroj: TV Dajto):
Ján Kozák (tréner Slovenska): "Nepovedal by som, že môžem byť spokojný. Je však dobré, že sme odohrali toto stretnutie. Prišiel k nám relatívne slabší súper, ale dnes už vie každý hrať futbal. Dosiahli sme utrápené víťazstvo. Mali sme prevahu v poli, kombinácii, vo finálnej fáze sme sa však nevedeli presadiť. Súper bol dostatočne odolný, chlapci sa na vlastnej koži presvedčili, že ľahkého protivníka už niet. Škoda, že sme Maltu nezlomili druhým gólom. V tomto zápase sme museli tvoriť, na to je potrebná veľká kvalita a my ju asi nemáme. Štadión v Žiline je sympatický, ľudia boli zo začiatku žičliví. Samozrejme, že očakávali našu výraznejšiu prevahu a viac gólov, ktoré neprichádzali. Bolo však dobre, že sme odohrali tento zápas."

Viktor Pečovský (stredopoliar SR): "Viac-menej sme rátali s takýmto scenárom duelu. Vedeli sme, že Malťania prídu brániť, vpredu však mali dvoch rýchlych futbalistov a museli sme si dať pozor. My sme si dnešné stretnutie vôbec neuľahčili, mohli sme sa viac pokúšať o streľbu. Sme radi aspoň za ten jeden gól. Toto víťazstvo, hoci tesné, je však pre nás dobré a určite pomôže mužstvu pred náročným kvalifikačným vstupom proti Ukrajine."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok