O Slovenské elektrárne majú záujem dve české firmy

TASR
4.9.2014 12:33

Záujem o slovenské elektrárne (SE) majú dve české energetické firmy. Pološtátny koncern ČEZ a dvojka na českom trhu - Energetický a priemyselný holding (EPH) Daniela Křetínského. Informovali o tom české Hospodářské noviny (HN).

O Slovenské elektrárne majú záujem dve české firmy
SITA

"Áno, o kúpe podielu v Slovenských elektrárňach rokujeme," potvrdil HN zdroj blízky vedeniu EPH. Firma doteraz svoj záujem popierala.

V SE vlastní dve tretiny taliansky koncern Enel, ktorý sa chce svojho podielu zbaviť z dôvodu snahy o zníženie vysokého dlhu. Podľa mediálnych správ Enel chce svoje slovenské a rumunské aktíva predať ešte do konca tohto roka. "Ponuky by sa tak mali podávať ešte počas septembra," dodal uvedený zdroj.

Energetický a priemyselný holding má na slovenskom trhu silnú pozíciu. Vlani tu za 67 miliárd Kč (2,42 miliardy eur) kúpil 49-% podiel s manažérskou kontrolou v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) a rovnaký podiel aj v Stredoslovenskej energetike. Na slovenské aktíva už pripadá asi polovica prevádzkového zisku EPH.

Naopak, ČEZ zatiaľ na slovenskom trhu pôsobí len ako obchodník s elektrinou a plynom. Získanie dvojtretinového podielu v Slovenských elektrárňach by tak pre obe české spoločnosti malo zmysel. Okrem dvoch uhoľných elektrární vlastnia Slovenské elektrárne aj viac než tri desiatky vodných zdrojov, ktoré predstavujú asi tretinu výkonu ich portfólia. Súčasťou skupiny sú ale aj jadrové reaktory v Bohuniciach a Mochovciach s celkovým výkonom takmer 2000 megawattov (MW).

Ak by uspel ČEZ, mohol by v spojení so svojou dominantnou pozíciou v Česku vytvoriť jeden veľký česko-slovenský trh. Naopak, jadrové elektrárne môžu byť pri predaji problémom pre EPH.

"Neviem si veľmi predstaviť, že by sa slovenskej vláde páčilo, aby ich jadrové elektrárne vlastnila zadlžená firma, ako je EPH," uviedol napríklad energetický analytik J&T Michal Šnobr. Dlh Křetínského spoločnosti sa odhaduje na 3 miliardy eur. Samotné Slovenské elektrárne sú podľa Šnobra tiež vysoko zadlžené.

Najväčšie riziko pre záujemcov o SE predstavuje práve prebiehajúca dostavba ďalších dvoch jadrových blokov v Mochovciach začatá v roku 2008. Náklady sa z plánovaných 2,8 miliardy eur vyšplhali na 3,8 miliardy eur a reaktory, ktoré mali už tento rok vyrábať elektrinu, majú byť spustené až v roku 2016. Začína sa však hovoriť o tom, že ani tento rozpočet a dátum nie sú konečné.

Práve Mochovce budú hrať kľúčovú úlohu v otázke ceny podielu v Slovenských elektrárňach. Aj keď sa jeho hodnota odhaduje na zhruba 2 miliardy eur, kupec zaplatí pravdepodobne menej. Špekulovalo sa o sume, za ktorú Enel podiel v roku 2006 kupoval - teda 840 miliónov eur. Zadlženosť firmy a reálne riziko spojené s dostavbou jadrových blokov však môžu podľa českých HN cenu zraziť aj pod túto sumu. Navyše ceny elektriny klesajú, za posledných šesť rokov spadli takmer o dve tretiny.

Okrem oboch českých firiem sa o podiel Enelu v SE zaujíma ešte čínsky konglomerát CNNC. Z hry je naopak ruský Rosatom. Podľa agentúry Bloomberg ho pre rusko-ukrajinskú krízu Enel po tlaku zo strany Európskej únie zo zoznamu uchádzačov vyškrtol. O zvýšení svojho 34-% podielu vraj uvažuje aj slovenská vláda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok