S. Williamsová a Djokovič do semifinále US Open

SITA TA3
4.9.2014 07:46

Do semifinále dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku sa po Dánke Caroline Wozniackej a Číňanke Šuaj Pcheng prebojovali aj Ruska Jekaterina Makarovová a Američanka Serena Williamsová.

S. Williamsová a Djokovič do semifinále US Open
SITA/AP

V životnej forme hrajúca Makarovová nasadená ako sedemnásta vyradila finalistku predchádzajúcich dvoch ročníkov Viktoriu Azarenkovú (16.) z Bieloruska za 87 minút 6:4, 6:2. Dvadsaťšesťročná ľaváčka Makarovová na US Open v tomto roku ešte neprehrala ani set a premiérovo si zahrá v semifinále dvojhry na grandslamovej úrovni. V nočnom súboji si potom porovnateľne hladko svetová jednotka Serena Williamsová poradila s Taliankou Flaviou Pennettovou (11.) za 63 minút 6:3, 6:2.

Čoskoro 33-ročnej S. Williamsovej chýbajú dva zápasy k naplneniu víťazného hetriku a celkovo šiestemu titulu vo dvojhre na US Open. Postup do finále jej stačí na získanie miestenky na koncoročný majstrovský turnaj ženskej elitnej osmičky BNP Paribas WTA Finals v Singapure. Čistý víťazný hetrik na otvorených medzinárodných majstrovstvách USA v ženskej dvojhre sa v tzv. otvorenej ére tenisu dosiaľ podaril iba Američanke Chris Evertovej, ktorá triumfovala dokonca štyrikrát v rade (1975 - 1978).

"Je to výnimočný pocit byť prvý raz v tomto roku v semifinále na grandslamovom turnaji. Špeciálne si to vážim, že sa tak stalo v New Yorku v mojej rodnej krajine," vyhlásila Serena Williamsová. Sedemnásťnásobná grandslamová šampiónka si zahrá na podujatí veľkej štvorky o postup do finále dvadsiaty piaty raz.

V súboji skúsených tridsiatničok na hlavnom dvorci Arthura Ashea mala Pennettová vydarený úvod a po dvoch brejkoch viedla v prvom sete 3:0. Potom sa však S. Williamsová skoncentrovala a sériou šiestich víťazných gemov získala prvý set 6:3. V tom druhom povolila o pol roka mladšej súperke už len dve hry. Serena prestrieľala Flaviu vo víťazných úderoch 31:13, zahrala 7 es a využila 5 z 15 brejkových príležitostí. Svetovej dvanástke Pennettovej v konečnom dôsledku nedovolila obhájiť semifinálovú účasť z vlaňajška. Talianka bola medzi najlepšími ôsmimi singlistkami v New Yorku piaty raz.

"V úvode súperka hrala skutočne veľmi dobre. Nemala som pocit, že mi to nejde, ale ona odštartovala zápas lepšie. Postupne som sa však zlepšovala aj ja," povedala S. Williamsová ešte v prvom interview na kurte. Neskôr na tlačovej besede k svojej najbiližšej súperke, ruskej ľaváčke Jekaterine Makarovovej (bilancia 3:1), dodala: "Často trénujem s ľaváčkami a proti dvom som hrala aj na tomto turnaji. Som teda nachystaná na ďalšiu. Bude to dobrý zápas. Makarovová ma už v minulosti zdolala a nebude to proti nej jednoduché. Výborne sa pohybuje a hrá rovnako na sto percent bez ohľadu na to, aká súperka proti nej nastúpi."

Dvojhra žien - štvrťfinále:
Serena Williamsová (USA-1) - Flavia Pennettová (Tal.-11) 6:3, 6:2 za 87 minút 
Jekaterina Makarovová (Rus.-17) - Viktoria Azarenková (Biel.-16) 6:4, 6:2 za 63 minút 

Dvojice v semifinále:
Serena Williamsová (USA-1) - Jekaterina Makarovová (Rus.-17) - bilancia 3:1 
Šuaj Pcheng (Čína) - Caroline Wozniacka (Dán.-10) - bilancia 1:5

Do semifinále prvý raz Nišikori a ôsmy raz Djokovič

Prvú semifinálovú dvojicu dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku utvorili Japonec Kei Nišikori a Srb Novak Djokovič. Turnajová desiatka Nišikori vyradil favorizovaného Švajčiara Stana Wawrinku nasadeného ako tretieho v päťsetovej dráme 3:6, 7:5, 7:6 (7), 6:7 (5), 6:4 a prvý raz v kariére postúpil do semifinále na turnaji elitnej grandslamovej úrovne. Stretnutie trvalo 4:15 h a 24-ročný Nišikori je prvým Japoncom od roku 1918, ktorý si zahrá v semifinále na medzinárodných majstrovstvách Spojených štátov amerických v tenise. Vtedy pred 96 rokmi bol ním Ičia Kumagae. "Verím, že toto je veľká správa pre celé Japonsko. Ani neviem, ako som ten zápas ukončil. Moje telo to napokon zvládlo. Verím len, že budem stopercentne fit pre semifinálový zápas," uviedol Nišikori v prvej reakcii. Železný muž z Japonska predtým vo štvrťfináke potreboval rovnako päť setov na vyradenie Kanaďana Milosa Raonica. To stretnutie sa skončilo rekordne neskoro - o 2:26 h nadránom newyorského času.

V druhom stredajšom štvrťfinálovom súboji svetová jednotka Srb Novak Djokovič zdolal Brita Andyho Murraya nasadeného ako ôsmeho za 212 minút 7:6 (1), 6:7 (1), 6:2, 6:4. V repríze finálového súboja spred dvoch rokov sa tentoraz zrodil iný víťaz. Po vyrovnaných a kvalitných dvoch setoch začal Murray viac kaziť a nedržalo ho podľa predstáv ani podanie. Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič to majstrovsky využil a ôsmy raz v neprerušenej sérii si zahrá v newyorskom semifinále. Stretnutie sa skončilo hodinu a štvrť po polnoci miestneho času.

"Musím sa poďakovať fanúšikom, ktorí zostali dlho do noci v hľadisku. Verím, že si to dobre užili napriek tomu, že tam bolo veľa nevynútených chýb. Bol to jednoducho náročný zápas najmä po fyzickej stránke. Andy je skvelý hráč, dostatočne agresívny, vie hrať na všetkých povrchoch. Všetky súboje s ním sú veľmi ťažké. Prvé dva sety dnes trvali takmer dve a pol hodiny. Teraz sa potrebujem vyspať a potom sa už teším na duel s Nišikorim, ktorý je skutočne dobrý hráč," povedal v prvej reakcii na kurte Djokovič.

Dvojhra mužov - štvrťfinále:
Novak Djokovič (Srb.-1) - Andy Murray (V. Brit.-8) 7:6 (1), 6:7 (1), 6:2, 6:4
Kei Nišikori (Jap.-10) - Stan Wawrinka (Švaj.-3) 3:6, 7:5, 7:6 (7), 6:7 (5), 6:4

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok