Šéf Commerzbank chce zavedenie spoločných dlhopisov eurozóny

SITA
3.9.2014 13:47

Generálny riaditeľ druhej najväčšej nemeckej banky Commerzbank podporil zavedenie spoločných dlhopisov celej eurozóny. Takýto krok poľa neho zabezpečí, že euro sa stane globálne dôležitou silnou menou.

Šéf Commerzbank chce zavedenie spoločných dlhopisov eurozóny
SITA/AP

"Zavedenie takýchto európskych dlhopisov by natrvalo ustanovilo euro ako globálne dôležitú menu, čo by Európe dlhodobo zabezpečilo dôležitosť a konkurencieschopnosť," napísal Martin Blessing v komentári pre stredajšie vydanie denníka Handelsblatt.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová myšlienku spoločných dlhopisov odmieta, pričom tvrdí, že zdieľaná zodpovednosť za dlhy by si vyžadovala oveľa vyššiu mieru politickej a hospodárskej integrácie v Európe. Kroky Európskej centrálnej banky (ECB) v boji proti dlhovej kríze a dlhopisy emitované Európskym mechanizmom pre stabilitu (ESM), takzvaným trvalým eurovalom, však znamenajú, že spoločná zodpovednosť za dlhy "je už realitou" a menová únia eurobondy fakticky zaviedla neoficiálnou cestou, tvrdí Blessing. Právne záväzný rámec takýchto investičných nástrojov by navyše zabezpečil, že členské štáty budú mať "silnú motiváciu k fiškálnej disciplíne," dodal Blessing.

Nemecký štát kontroluje v banke Commerzbank podiel 17 %. Na jej záchranu vláda v Berlíne počas globálnej finančnej krízy vynaložila zhruba 18 mld. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok