Armáda USA zasiahla v Somálsku proti militantnej povstaleckej skupine aš-Šabáb

TASR TA3
2.9.2014 08:30

Americké ozbrojené sily vykonali v pondelok v Somálsku operáciu namierenú proti militantnej povstaleckej skupine aš-Šabáb. Oznámil to hovorca Pentagónu kontradmirál John Kirby.

Armáda USA zasiahla v Somálsku proti militantnej povstaleckej skupine aš-Šabáb
SITA/AP

"Vyhodnocujeme výsledky operácie a poskytneme ďalšie informácie, keď to bude vhodné," citovala Kirbyho televízia CNN.

Ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú k dispozícii.

Podľa televízie CBS išlo o letecký úder a na akcii sa nepodieľali žiadne pozemné jednotky.


USA momentálne letecky útočia aj v Iraku, kde sú ich cieľom militanti z organizácie Islamský štát.


V marci 2008 Spojené štáty zaradili skupinu aš-Šabáb, napojenú na teroristickú sieť al-Káida, medzi zahraničné teroristické organizácie. Voči jej vodcom zasiahli v Somálsku v minulom roku podľa CNN najmenej dvakrát.


Misia Africkej únie v Somálsku (AMISOM) v pondelok oznámila, že jej jednotky oslobodili zo zovretia militantov niekoľko dôležitých miest v regiónoch  Shabelle a Hiiran.


K uvedeným udalostiam došlo len deň po tom, čo bojovníci aš-Šabábu oblečení do uniforiem somálskej armády zaútočili na väznicu v hlavnom meste Mogadišo, kde sú držané stovky väzňov, väčšinou členov tejto skupiny. Počas útoku na väzenie zahynuli traja strážcovia a dvaja civilisti. O život prišlo aj všetkých sedem útočníkov.


Islamisti z aš-Šabábu chcú premeniť Somálsko na fundamentalistický islamský štát a svoju činnosť rozšírili aj na iné krajiny. Prihlásili sa aj k prepadnutiu nákupného centra Westgate v kenskej metropole Nairobi, pri ktorom zahynulo vlani 21. septembra najmenej 67 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok