Paška zamkol brány parlamentu verejnosti i poslancom

SITA
1.9.2014 15:25

Predseda parlamentu Pavol Paška dnes zamkol bránu Národnej rady SR verejnosti i poslancom. Oficiálny deň otvorených dverí parlamentu Paška zrušil, poslanci OĽaNO a nezaradený Alojz Hlina však napriek tomu chceli ľudí, ktorí prišli pred NR SR, previesť priestormi národnej rady. Vstupná brána do parlamentu bola ale zamknutá, takže dnu sa nedostala nielen verejnosť, ale ani samotní poslanci.

Paška zamkol brány parlamentu verejnosti i poslancom
SITA

Poslanci obyčajných ľudí a Hlina tak zostali pred parlamentom. OĽaNO hostilo ľudí tradičným chlebom s masťou a cibuľou, hrala ľudová hudba a návštevníci dostávali tričká so štátnym znakom s textom Máme radi túto krajinu. „Sme tu ako vždy. Smer-SD si v minulosti spravil z otvoreného dňa parlamentu stranícku kortešačku. Teraz sa asi pán Paška a Smer bojí otázok občanov, keď akciu zrušil. To, že parlament zamkol, doslova a do písmena znamená, že ide o deň zamknutých a zatvorených dverí. Považujem to za aroganciu a výraz strachu z verejnosti,“ povedal pre agentúru SITA poslanec OĽaNO Jozef Viskupič.

Vládny Smer zatvorením parlamentu podľa Alojza Hlinu zareagoval „naozaj úboho“. „Očakával som, že v obmedzenom režime umožnia prejsť sa ľuďom po parlamente, keď niektorí poslanci avizovali, že tu budú. Takto ofenzívne to uzavrieť je naozaj znakom veľkej úbohosti,“ konštatoval Hlina. Opozičný poslanec má pocit, že v iných krajinách by takéto uzavretie sa pred verejnosťou bolo prijímané s veľkou nevôľou zo strany občanov. „To, čo urobili, je veľké chrapúnstvo. Dôvodom na zrušenie dňa otvorených dverí nie sú financie. Deň otvorených dverí nemá prečo NR SR stáť peniaze. Dôvodom je strach, strach z ľudí, strach z otázok, strach z toho, že ľudia už dnes možno majú menej strach,“ vysvetlil Hlina.

Kancelária Národnej rady SR zrušila tohtoročný deň otvorených dverí (DOD) v parlamente. „Vzhľadom na výzvu ministra financií Petra Kažimíra o nutnosti ušetriť v Kancelárii NR SR cca 800 000 eur tohtoročný Deň otvorených dverí nebude. Parlament je otvorený celoročne, stačí nahlásiť záujem. Denne kolegovia sprevádzajú štyri až päť skupín, ročne vidí parlament 17 000 návštevníkov s kvalifikovaným výkladom,“ uviedla v júli pre agentúru SITA riaditeľka komunikačného odboru kancelárie parlamentu Soňa Pőtheová. Paška v posledných rokoch deň otvorených dverí posunul do väčších rozmerov, okrem otvorenia priestorov sa konali aj sprievodné akcie, napríklad časovka s Petrom Saganom, ale aj ďalšie podujatia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok