Poľsko si pripomína 75 rokov od nemeckého vpádu

SITA
1.9.2014 13:21

Poľsko si v pondelok pripomenulo 75. výročie začiatku druhej svetovej vojny ceremóniou v prístavnom meste Gdansk. Premiér Donald Tusk si počas nej uctil obete prvej bitky najväčšieho konfliktu v dejinách ľudstva. Nacistické Nemecko vtrhlo do Poľska 1. septembra 1939, pričom zaútočilo na posádku v Gdansku. Dva dni neskôr vyhlásila Británia a Francúzsko Nemecku vojnu. Pri príležitosti výročia sa uskutoční aj schôdzka poľského a nemeckého prezidenta Bronislawa Komorowského a Joachima Gaucka.

Poľsko si pripomína 75 rokov od nemeckého vpádu
SITA/AP

Tusk si v Gdansku uctil poľské obete prvej bitky druhej svetovej vojny a presne o 04:45 položil veniec k ich pamätníku. V odkaze na súčasný konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom zdôraznil, že ani dnes nie je čas na "naivný optimizmus" a "pekné reči" a Európania by sa mali z druhej svetovej vojny poučiť. Poľsko je silným zástancom sankcií proti Rusku pre jeho podporu separatistom na východe Ukrajiny.

Pred 75 rokmi o 04:45 nemecký krížnik Schleswig-Holstein, ktorý kotvil v rámci priateľskej návštevy v Gdansku, spustil paľbu na malú poľskú posádku na polostrove Westerplatte. Zároveň tisíce vojakov nemeckého Wehrmachtu prekročili poľské hranice. Druhá svetová vojna sa začala.

Informácie priniesol spravodajský portá bbc.com.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok