Izrael si nárokuje ďalšie pozemky na výstavbu na Západnom brehu, USA to odsúdili

TASR TA3
1.9.2014 07:34

Izrael v nedeľu oznámil, že plánuje zabrať takmer tisíc akrov (400 hektárov) pozemkov na okupovanom Západnom brehu, neďaleko Betlehemu, čo skupina aktivistov bojujúcich proti výstavbe osád, Peace Now, označila za najväčšie vyvlastnenie za 30 rokov.

Spojené štáty označili plánované zabratie pozemkov na  prípadnú výstavbu osád za "kontraproduktívne" voči mierovým snahám a vyzvali izraelskú vládu, aby svoje rozhodnutie zmenila, informovalo ministerstvo zahraničných vecí.

"Už pred dlhým časom sme sa jasne vyslovili proti pokračovaniu výstavby osád," citovala predstaviteľa amerického ministerstva agentúra Reuters. Zdôraznil, že tieto kroky sú v protiklade s vyhlásením Izraela, že sa chce s Palestínčanmi dohodnúť na riešení v podobe dvoch štátov.

Izraelský rozhlas informoval, že rozhodnutie bolo prijaté v reakcii na únos a zabitie troch židovských tínedžerov militantmi Hamasu v danej oblasti v júni.

Hovorca izraelskej vlády v nedeľu v Tel Avive povedal, že palestínski majitelia pôdy majú 45 dní na to, aby napadli rozhodnutie u izraelského vojenského odvolacieho výboru.

Palestínčania protestujú proti rozširovaní izraelských osád  na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme, ktorý chcú za hlavné mesto svojho budúceho štátu. Nezhody v tejto zásadnej otázke boli jednou z hlavných príčin, prečo sa izraelsko-palestínske rokovania tento rok prerušili.

Izrael oznámil plánované zabratie pozemkov po tom, ako sa s militantmi Hamasu pred niekoľkými dňami dohodol na prímerí, ktoré ukončilo takmer dva mesiace bojov v pásme Gazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok