Svet sa rozlúčil s Václavom Havlom

SITA, TASR
23.12.2011 12:07

Zvukom kostolných zvonov sa v piatok presne na poludnie začala posledná rozlúčka s bývalým českým a československým prezidentom Václavom Havlom, ktorý zomrel minulý víkend vo veku 75 rokov.

Svet sa rozlúčil s Václavom Havlom
CTK

Svet sa dnes klaňal Václavovi Havlovi v pražskej Katedrále sv. Víta: práve na mieste, kde mávali českí panovníci smútočné obrady už od čias Václava II., sa konal štátny pohreb so zádušnou omšou za bývalého československého a českého prezidenta, informoval spravodajský server iDNES.cz.
Na začiatku obradu, sprevádzaného dielom Rekviem Antonína Dvořáka, bola minúta ticha, na ktorú vyzval pražský arcibiskup Dominik Duka.


Po pravici vdovy Dagmar Havlovej sedel v katedrále súčasný český prezident Václav Klaus, po ľavici mala dcéru Ninu, uviedlo internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.
Vzdať úctu Havlovi prišla česká vláda i poprední súčasní aj bývalí svetoví politici, vrátane americkej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej, jej manžela, exprezidenta Billa Clintona, francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho či bývalého poľského prezidenta Lecha Walesu. Slovenskú delegáciu viedli prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová.


Medzi smútočnými hosťami bola však napríklad aj americká pesničkárka Suzanne Vega či herec a Havlov priateľ Pavel Landovský, ktorý na Hrad prišiel na invalidnom vozíku. Obrad, ktorý bol len pre pozvaných hostí, sledovali ľudia na veľkoplošných obrazovkách na Hradčanskom námestí i na II. nádvorí Hradu.
Posledným panovníkom, ktorý mal v Chráme sv. Víta štátny pohreb, bol rakúsky cisár a posledný korunovaný český kráľ Ferdinand I. v roku 1875. Pohreby Tomáša Garrigua Masaryka ako protestanta ani prezidentov komunistického Československa sa v katedrále nekonali.


Krátko po začiatku omše zazneli slová listu, ktorý poslal pápež Benedikt XVI. prezidentovi Václavovi Klausovi. Potom prečítal herec Josef Abrhám úryvok zo starozákonnej knihy Jóbovej.
Zádušnú omšu celebroval arcibiskup Duka a koncelebrovali ju kardinál Miloslav Vlk a vatikánsky nuncius Giuseppe Leanza. Obrad poslednej rozlúčky viedol pomocný biskup pražský Václav Malý.

Liturgiu sprevádzala Česká filharmónia a Pražský filharmonický zbor. Pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka znelo Dvořákovo Rekviem.


Pred záverom obradu predniesli prejavy prezident Václav Klaus, minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg a niekdajšia šéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová.


"S Václavom Havlom nepochybne mnoho odchádza. Ale mnoho, vďaka jeho celoživotným postojom, neodchádza. Pokúsim sa pripomenúť, čo neodchádza, respektíve, čo by s Václavom Havlom odísť nemalo. Neodchádza myšlienka, že sloboda je hodnotou, ktorej stojí za to prinášať obete, a že za pravdu, ak je o nej človek presvedčený, má zmysel podstúpiť zápas i s osobnými rizikami," povedal Klaus, nástupca Havla na Pražskom hrade.


"Neodchádza myšlienka, že slobodu je ľahké stratiť, keď sa o ňu nedostatočne staráme, a že jedine demokracia umožňuje slobodný život jednotlivca a materiálnu i duchovnú prosperitu krajiny. Neodchádza myšlienka, že ľudská existencia má transcendentálny presah, s ktorého vedomím musíme žiť. Neodchádza myšlienka, že slovo má obrovskú váhu, že dokáže zabiť i liečiť, uškodiť i pomôcť, že dokáže meniť svet. Neodchádza myšlienka, že sa majú hovoriť i nepríjemné pravdy. Neodchádza myšlienka, že menšinový názor nie je nutne nesprávny a že o ňom musíme premýšľať a diskutovať. Neodchádza myšlienka, že naša republika bude naším dielom a že bude taká, akú si ju urobíme," uviedol Klaus.
Ďalším rečníkom bol minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg: "Tento prastarý chrám je plný tisícov ľudí - napriek tomu mi tu niečo chýba. Nielen tí, ktorí predišli Václava Havla, ale tí, o ktorých nijaký protokol nevie. Tí, ktorí ho podporili v dobe (komunistického) režimu i tí, ktorí ho podporili v nasledujúcich rokoch slobody," povedal šéf českej diplomacie a vicepremiér.


"Za slová o pravde a láske sa Havlovi mnohí vysmievali. Napriek tomu je to podstata ľudského boja. A ten boj nesmieme nikdy vzdať," povedal minister. "Budeme za pravdu a lásku naďalej bojovať, neprestaneme. Môžete sa na nás spoľahnúť," sľúbil Schwarzenberg s pohľadom upretým na rakvu zakrytú českou vlajkou.


"Svedomie Havel vnímal ako ľudský orgán, ktorý je treba pravidelne vyživovať a posilňovať tým, že je vystavovaný nepriazni počasia," povedala Madeleine Albrightová, exministerka zahraničných vecí USA.
"Slobodu si cenil nie ako cieľ sám o sebe, ale ako prostriedok, ktorým nakoniec dosiahneme to, že pravda zvíťazí. Málokto bol viac Čech než Václav Havel," povedala Albrightová výbornou češtinou. Narodila sa totiž na Strahove a jej rodina emigrovala krátko po nemeckej okupácii českých krajín do Londýna, keď nemala ešte ani dva roky.


Na úplný záver obradu, ktorý trval dve hodiny, zbor zaspieval chorál Svatý Václave. Po 21 delostreleckých salvách z Lobkovickej záhrady Petřína a štátnej hymne opustila rakva Pražský hrad a zamierila do krematória v pražských Strašniciach.


Táto posledná časť rozlúčky je však určená už len rodine a najbližším Havlovým priateľom. Havla pochovajú v rodinnej hrobke na Vinohradskom cintoríne po boku jeho prvej manželky Olgy, uzatvorilo webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

1. časť záznamu:

2. časť

3.časť

4. časť

5. časť

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok