Pentagón pripustil chyby v komunikácii pri útokoch NATO v Pakistane

TASR
22.12.2011 22:00

Celkový nedostatok dôvery medzi USA a Pakistanom a niekoľko "kľúčových chýb" pri komunikácii viedlo k náletu NATO, pri ktorom v novembri zahynulo 24 pakistanských vojakov. Uviedol to dnes americký brigádny generál Stephen Clark, ktorý viedol vyšetrovanie incidentu.

Pentagón pripustil chyby v komunikácii pri útokoch NATO v Pakistane
TA3

Podľa Clarka použili americké jednotky zlé mapy. Americká strana tiež nemala informácie o pakistanských stanovištiach na hraniciach s Afganistanom a jednotkám bola poskytnutá nesprávne určená poloha cieľa.
Americký generál popísal zmätočný rad chýb, spočívajúcich v tom, že USA a Pakistan si nedôverovali dosť na to, aby si poskytli informácie určujúce polohu jednotiek a informácie o vojenských operáciách pri hraniciach.

Dôsledkom toho bolo, že americké jednotky sa v noci 26. novembra domnievali, že na nich útočia a predpokladali, že v oblasti nie sú pakistanské jednotky. Američania letecky zaútočili, pričom predpokladali, že ide o nepriateľských vzbúrencov.

Pentagón sa za akciu neospravedlnil, ako požadovala pakistanská strana. Pakistanských lídrov však neinformoval o dnes zverejnených záveroch vyšetrovania.

Hovorca Pentagónu George Little vyjadril "hlbokú ľútosť" nad stratou ľudských životov a nedostatkom náležitej komunikácie medzi americkými a pakistanskými jednotkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok