Pred kamery sa onedlho dostanú tatranské svište a kamzíky

SITA
25.8.2014 11:06

Po orloch krikľavých a bocianoch bielych sa už onedlho dostanú pred online kamery svište a kamzíky. „Hniezdo orla je už prázdne, podobne je to aj v prípade bocianov.

Pred kamery sa onedlho dostanú tatranské svište a kamzíky
SITA

„Hniezdo orla je už prázdne, podobne je to aj v prípade bocianov. Dnes začneme s demontážou kamier a presúvame ich na Skalnaté pleso vo Vysokých Tatrách,“ povedal pre SITA riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko. Verejnosť tak bude môcť sledovať život svišťov a kamzíkov v ich prirodzenom prostredí. Techniku plánovali ochranári premiestniť už minulý týždeň, zabránilo im v tom nepriaznivé počasie. Ak všetko pôjde podľa plánov, živé prenosy z biotopu svišťov a kamzíkov pod Lomnickým štítom by mohla verejnosť sledovať už na budúci týždeň.

Ochranári z Tatranského národného parku plánujú priblížiť verejnosti aj ďalšiu lesnú zver. Online kamera by sa mala objaviť pri jednom z kŕmidiel v Tatrách, kde budú môcť ľudia sledovať jelene, srny či diviaky. V zime by mal pribudnúť ďalší online prenos, ktorý verejnosti poskytne pohľad na tatranské dravce, podobne ako v predchádzajúcich dvoch sezónach.

Živé prenosy, ktoré pripravujú tatranskí ochranári, sa podľa Majka stretli s veľkým záujmom verejnosti. Od polovice júla 2012 až do dnešného dňa navštívilo stránku Správy Tatranského národného parku viac ako pol milióna návštevníkov. „Všetko sa to začalo v jeseni roku 2011, keď sa začala úzka spolupráca s technickým a výkonným riaditeľom spoločnosti Profi-Net Ivanom Daránim. Pre nás ako aj pre neho to bola veľká výzva začať live kamerový prenos z extrémnych podmienok alpínskeho stupňa svišťov a kamzíkov,“ povedal Majko. Na začiatku bola len jedna kamera. Tohto roku bolo v prevádzke už sedem živých prenosov, zameraných na etológiu dravcov, spevavcov, rybárikov a bocianov. Najväčší záujem verejnosti bol o prenos z hniezda orla krikľavého. Všetky prenosy robí podľa Majka firma sponzorsky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok