Vo Fergusone pochovali černošského mladíka, ktorého zabil policajt

TASR TA3 SITA
25.8.2014 07:07

Príbuzní sa dnes naposledy rozlúčili s 18-ročným americkým černošským tínedžerom Michaelom Brownom, ktorého 9. augusta zastrelil policajt. Spomínali naňho ako na "láskavú dušu" s hlbokou a silnejúcou vierou v kresťanstvo a s túžbou, že jedného dňa "svet bude poznať jeho meno".

Vo Fergusone pochovali černošského mladíka, ktorého zabil policajt
SITA/AP

Tisíce smútiacich hostí zaplnili obrovský baptistický kostol v meste St. Louis v štáte Missouri, kde sa konal pohreb. Obrad sa začal radostnou hudbou prerušovanou tlieskaním. Niektorí smútoční hostia na mieste tancovali, uvádzači rozdávali vodu a papierové vreckovky.

Zastrelenie Browna vyvolalo takmer dvojtýždňové, rasovo napäté pouličné protesty vo Fergusone, predmestí St. Louis, pripomenula v článku tlačová agentúra AP.

Mladík bol neozbrojený, keď doňho strelil belošský policajt Darren Wilson. Veľká porota v súčasnosti posudzuje dôkazy v tomto prípade a prebieha aj federálne vyšetrovanie.


Polícia tvrdí, že vo Fergusone došlo k potýčke, keď Wilson prikázal Brownovi a jeho kamarátovi, aby opustili ulicu a premiestnili sa na chodník. Polícia uvádza, že Wilsona vtlačili do jeho policajného auta a fyzicky naňho zaútočili. Niektorí svedkovia hlásili, že videli, ako má Brown ruky vo vzduchu - na znak toho, že sa vzdáva. Pitva ukázala, že Browna vystrelili najmenej šesťkrát.


Prezident USA Barack Obama poslal na pohreb troch spolupracovníkov Bieleho domu.


Prvý černošský prezident Spojených štátov sa snažil zachovať vyváženosť vo vyjadreniach o tragickej streľbe - vyzval na rešpekt voči polícii a chápanie kritickej situácie mladých černochov v Amerike, ktorí majú pocit, že polícia sa na nich nespravodlivo zameriava a zasahuje proti nim.


Po streľbe sa objavili zábery dobre vyzbrojených predmestských policajtov, ako zasahujú proti protestujúcim vo Fergusone slzotvorným plynom a gumovými projektilmi. To vyvolalo všeobecnú kritiku. Verejnosť si kládla otázku, ako je možné, že miestne policajné zložky využili federálne dotácie na získanie vojenskej výzbroje od Pentagónu.


Jeden z Brownových bratrancov, Eric Davis, vyzval dav ľudí na pohrebe, aby išli voliť a presadili zmenu. Vyhlásil, že komunita už má "dosť nezmysleného zabíjania".


Brownov strýko Bernard Ewing opísal Browna ako "veľkého chlapíka, ale milú, láskavú dušu". Spomenul, ako raz synovec povedal, že jedného dňa bude jeho meno poznať širší svet.


"Vtedy nevedel, akú dokonalú veštbu vyslovil,"
dodal strýko.


Hlavná časť kostola s približne 2500 miestami na sedenie sa rýchlo zaplnila. Ostatné priestory s ďalšími 2000 miestami boli takisto plné.


Mnohí sa však dnu nezmestili a čakali vonku. Po ruke boli aj sanitky pre prípad, že niekomu príde nevoľno v súvislosti s očakávanými horúčavami okolo 37 stupňov Celzia.


Na každej strane zatvorenej Brownovej rakvy sa nachádzala jeho fotografia s rozmermi plagátu - na hlave so slúchadlami. Na vrchu rakvy bola položená bejzbalová čiapka klubu St. Louis Cardinals. Na veľkých obrazovkách premietali veľkú fotografiu Browna, ako zviera svoj stredoškolský diplom. Dva dni po svojej smrti mal začal študovať na odbornej škole. Chcel sa stať technikom vykurovacích a klimatizačných zariadení. A bol tiež začínajúcim rapperom.


V kostole boli prítomní aj reverend Jesse Jackson, slávni zabávači Sean Combs a MC Hammer a tiež filmový tvorca Spike Lee.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok