Boko Haram vyhlásil nigérijské mesto za súčasť kalifátu

TASR
24.8.2014 20:20

Líder teroristickej skupiny Boko Haram Abubakar Shekau vyhlásil mesto Gwoza na severovýchode Nigérie za súčasť kalifátu - islamského štátu. Uviedol to vo videozázname, ktorý bol dnes zverejnený na internete.

Spojené štáty označujú Shekaua za "globálneho teroristu" a vypísali naň odmenu vo výške sedem miliónov dolárov.

Shekau v posolstve, ktoré trvá 52 minút, avizoval, že jeho bojovníci "prišli do mesta Gwoza, aby tam zostali. Toto mesto neopustíme".

Boje o mesto Gwoza trvali niekoľko týždňov: kontrolu nad nám mali prevažne islamisti, ale vládna armáda sa ho snažila oslobodiť, aj za pomoci vzdušných úderov. Táto strategicky dôležitá lokalita leží v bašte Boko Haram - v nigérijskom štáte Borno, ktorý susedí s Kamerunom.

Od apríla sa oddiely Boko Haram zmocnili viacerých miest a dedín, takže teraz de facto kontrolujú zóny na severovýchode Nigérie, odkiaľ sa vládna armáda úplne stiahla. Vo štvrtok islamisti dobyli aj mesto Buni Yadi na severovýchode Nigérie a predpokladá sa, že sa pokúsia zmocniť aj ďalších miest.

Kalifát na dobytých územiach v Iraku a Sýrii vyhlásila aj organizácia Islamský štát. Postup jeho ozbrojencov a bezmocnosť armád oboch štátov zastaviť ho vyvoláva veľké obavy západného sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok