Irán zostrelil izraelský dron v blízkosti svojho jadrového zariadenia

TASR
24.8.2014 16:56

Iránske revolučné gardy zostrelili izraelské špionážne bezpilotné lietadlo, ktoré sa údajne pokúšalo preniknúť nad komplex na obohacovanie uránu v Natanze,

Irán zostrelil izraelský dron v blízkosti svojho jadrového zariadenia
SITA

Informovala dnes iránska štátna tlačová agentúra ISNA s odvolaním sa na vyhlásenie Revolučných gárd. Podľa ISNA šlo o bezpilotné lietadlo, ktoré patrí medzi stroje ťažko zistiteľné radarmi.

ISNA spresnila, že izraelské bezpilotné lietadlo zostrelila iránska protivzdušná doprava ešte pred tým, ako preniklo nad oblasť jadrového zariadenia ležiaceho v strednej časti Iránu. Žiadne z iránskych médií neinformovalo, kedy k incidentu došlo.

Izraelské vojenské vedenie v reakcii na údajný incident deklarovalo, že nekomentuje správy zahraničných médií.

Izrael a Západ podozrievajú Irán z vývoja a výroby jadrovej bomby. V súvislosti s tým Irán v minulosti mnohokrát obvinili, že na to zneužíva svoj jadrový program, o ktorom však Teherán tvrdí, že má výlučne mierové využitie.

S cieľom ukončiť dlhoročný spor o svoje jadrové aktivity Irán vedie rokovania so svetovými mocnosťami: USA, Britániou, Čínou, Francúzskom, Ruskom a Nemeckom. Posledné kolo rokovaní sa však v júli skončilo bez výsledku, keďže Irán neakceptoval komplexnú dohodu, na ktorej základe by mal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zmiernenie medzinárodných sankcií, ktoré poškodzujú jeho ekonomiku. Svetové mocnosti súhlasili s predĺžením termínu vyjednávacieho procesu do 24. novembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok