Teploty z nedele na pondelok môžu poklesnúť na bod mrazu

SITA
22.8.2014 09:38

V ďalších dňoch sa na Slovensku výrazne neoteplí. "Naopak, cez víkend očakávame prechod ďalšieho studeného frontu, ktorý prinesie do našej oblasti studený vzduch," predpovedá Miroslav Šinger zo Slovenského meteorologického ústavu.

Teploty z nedele na pondelok môžu poklesnúť na bod mrazu
ČTK

Ako ďalej priblížil, hlboká tlaková níž so stredom nad Škandináviou k nám postupne priniesla chladné a daždivé počasie. V stredu (20. 8.) teplota vystúpila na 19 až 23 stupňov Celzia, na juhovýchode do 26 stupňov. Na väčšine meteorologických staníc na juhu Slovenska boli maximá o tri až päť stupňov nižšie v porovnaní s dlhodobým normálom v rokoch 1961 až 1990, pričom tieto hodnoty sú bežné v druhej polovici septembra (s výnimkou krajného juhovýchodu, kde bola teplota v rámci normálu.) Podobne chladno bolo aj vo štvrtok (21. 8.), na severe až rekordne. V Poprade podľa operatívnych údajov teplota dosiahla maximum 13 stupňov Celzia, čo je približne o jeden stupeň menej, ako bolo maximum v roku 1972, keď bolo na Slovensku rovnako veľmi chladno a na mnohých staniciach zaznamenali rekordne nízku teplotu vzduchu. Rekordne chladno bolo podľa operatívnych údajov aj v Liesku, či Gánovciach, pričom dosiaľ platné rekordy na týchto staniciach boli z podobne chladného obdobia zo záveru leta 2013.

V ďalších dňoch sa situácia výraznejšie meniť nebude. Trochu sa oteplí, no v nedeľu (24. 8.) cez naše územie opäť prejde od severozápadu teplotne výrazný studený front, ktorý prinesie v kombinácii so silným severným vetrom ďalší studený deň. V hladine 850 hPa teplota na severe do pondelka rána (25. 8.) poklesne takmer na dva stupne, čo je vzhľadom na ročnú dobu mimoriadne nízka hodnota. V noci na pondelok zoslabne aj vietor a zmenší sa oblačnosť, čo sú vhodné podmienky na výrazné nočné ochladenie.

Najmä na severe v horských dolinách a kotlinách môže nočná teplota vo výške dva metre klesnúť na tri stupne, za priaznivých podmienok sa ojedinele môže blížiť až k bodu mrazu. V pondelkové ráno sa môžu vyskytnúť prízemné mrazy aj v nížinách. "V budúcom týždni potom postupne očakávame mierne oteplenie. Teplota v južných okresoch pravdepodobne prekročí hranicu letného dňa, teda vystúpi nad 25 stupňov Celzia, no tropických 30 stupňov sa s veľkou pravdepodobnosťou nedočkáme," uzavrel Miroslav Šinger.

Témy: Slovensko Poprad
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok