Obama posiela do Fergusonu ministra spravodlivosti

TASR TA3
19.8.2014 09:42

Americký minister spravodlivosti Eric Holder navštívi v stredu Ferguson, predmestie St. Louis, kde druhý týždeň vládne napätá situácia vyvolaná zastrelením neozbrojeného černocha policajtom. Informoval o tom v pondelok na tlačovej konferencii vo Washingtone americký prezident Barack Obama s tým, že minister sa stretne s prokurátorom a vyšetrovateľmi FBI.

Obama posiela do Fergusonu ministra spravodlivosti
SITA/AP

Obama kritizoval postup miestnej polície pri rozháňaní protestov, ktorá podľa neho nemala žiadny dôvod na použitie neprimeranej sily. Je presvedčený, že drvivá väčšina demonštrantov nechce násilie. Vyjadril pochopenie pre ich vášne a zlosť, zároveň povedal, že krikom sa nič nedosiahne, treba aj počúvať. Do skončenia vyšetrovania sa nechce k prípadu vyjadrovať.

Nepokoje sú vo Fergusone takmer na dennom poriadku od 9. augusta, keď miestny policajt za dosiaľ nevyjasnených okolností zastrelil 18-ročného černocha Michaela Browna. Guvernér štátu Missouri Jay Nixon cez víkend dokonca  vyhlásil zákaz vychádzania, ktorý však v pondelok zrušil po tom, čo do Fergusonu dorazila Národná garda, ktorá má chrániť "práva pokojných občanov".

Obama v tejto súvislosti povedal, že nasadenie Národnej gardy bude pozorne sledovať, aby videl, či je skutočne prínosom, alebo situáciu iba zhorší.

Napätá situácia vládla vo Fergusone aj v noci nadnes. Policajti dočasne zadržali troch novinárov, ktorí údajne neposlúchli jej príkazy. Išlo o dvoch nemeckých redaktorov Ansgara Grawa a Franka Herrmanna a Scotta Olsona, fotografa agentúry Getty Images. Všetci novinári obvinenia polície popreli.

Policajti nasadili v noci nadnes voči spočiatku pokojným demonštrantom, ktorí však postupne začali hádzať rôzne predmety, zariadenie LRAD, schopné vydávať pre človeka neznesiteľné zvuky. Neskôr prikročila k použitiu slzotvorného plynu a ohlušujúcich granátov. Národná garda voči protestujúcim zatiaľ nezasiahla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok