Slovenská SAHARA 2014

TA3 TASR
16.8.2014 09:40

Viac ako 100 historických ale aj moderných vojenských vozidiel, či ukážky bojov z druhej svetovej vojny. To všetko dnes čaká návštevníkov v poradí 12. ročníka Slovenskej SAHARY. Na záhorí je aj náš kolega Tomáš Kostelník.

Pozrite si ukážky bojov z predmestia Varšavy v roku  1944

Na Záhorí sa opäť rozhoreli boje druhej svetovej vojny

Viac ako sto historických i moderných bojových strojov a množstvo nadšencov vojenskej histórie zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Rakúska, Nemecka, Bieloruska, Nórska, Švédska, Španielska a Ruska sa dnes zišli v areáli Vojenského technického a skúšobného ústavu (VTSÚ) Záhorie.

V poradí 12. ročník stretnutia vojenských historických vozidiel a klubov vojenskej histórie Sahara 2014 ponúka návštevníkom zaujímavý program. "Pripravené sú ukážky bojov, od ktorých už ubehlo 70 rokov. Pôjde o Vylodenie v Normandii a Boje na východnom fronte 1944. Všetky ukážky budú za účasti veľkého počtu vojakov, pozemnej techniky, lietadiel a s použitím pyrotechnických efektov," povedal Igor Ballo z organizačného tímu Sahara. Vojenský priestor zaplnia aj repliky dobových vojenských táborov a chýbať nebudú ani ukážky Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR a prezentácia Ozbrojených síl SR.

Okrem ukážok bojových operácií je súčasťou podujatia aj prehliadka desiatok historických i moderných vojenských kolesových, pásových a špeciálnych vozidiel rôznych typov. "Verejnosti budú po prvýkrát predstavené originály nemeckého tanku Hetzer a amerického Shermana. Dostať originály týchto tankov na akciu si vyžiadalo veľa námahy, ale sme presvedčení, že to návštevníci Sahary ocenia. Tanku Hetzer dali prezývku nemeckí vojaci a o jeho sériovej výrobe rozhodoval priamo Adolf Hitler. Tieto stroje boli napríklad nasadené v rámci skupiny Schill proti SNP," dodal Ballo.

Vojenský priestor na Záhorí je dlhodobo využívaný armádnymi zložkami na testovanie a výskum vojenskej techniky. V období druhej svetovej vojny túto lokalitu využíval nemecký Wehrmacht na výcvik vojakov a testovanie vojenskej techniky ako prípravu na svoje africké ťaženie.

Sahara 2014 vojaci (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok