Proruskí separatisti na východe Ukrajiny majú nové posily

TASR TA3
16.8.2014 07:30

O prísune bojovníkov vycvičených na území Ruska informoval šéf samozvanej Doneckej republiky. Alexandr Zacharčenko dodal, že ich nasadili v kľúčovej etape bojov, spolu s množstvom ťažkej techniky. Odkiaľ ju povstalci získali, už neprezradil. Naznačil len, že posily operujú v bojoch v Donecku a na prístupových cestách v Luhansku.

Moskva uistila Washington o civilnom charaktere konvoja

Rusko uistilo Spojené štáty, že v jeho humanitárnom konvoji, čakajúcom na ukrajinských hraniciach, nie sú žiadni vojaci a že nebude použitý ako zámienka pre intervenciu. Oznámil to v piatok hovorca Pentagónu.

Americký minister obrany Chuck Hagel v piatok telefonicky kontaktoval svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Šojgu a požiadal ho o vyjasnenie situácie okolo konvoja.

"Minister Šojgu sa (počas telefonátu) zaručil, že sa v ruskom humanitárnom konvoji nenachádza nijaký vojenský personál ... a že konvoj nebude použitý ako zámienka na ďalšie zasahovanie na Ukrajine," povedal tlačový tajomník Pentagónu, kontraadmirál John Kirby, ktorého citovala agentúra DPA.

Šéf ruského rezortu obrany tiež Hagela informoval o tom, že pomoc, ktorú prepravuje ruský konvoj, čakajúci pri ukrajinskej hranici, bude distribuovaná prostredníctvom Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Moskva podľa Šojgu plní podmienky, ktoré si ohľadne konvoja stanovila Ukrajina.

Piatkový telefonát bol prvým rozhovorom ruského a amerického ministra obrany od apríla tohto roku. Hovorca neuviedol, či Hagel a Šojgu hovorili aj o tvrdení Kyjeva, podľa ktorého v noci nadnes prekročila ukrajinské hranice kolóna ruských obrnených vozidiel, napísala agentúra AP.

Ukrajina: Rusko vyzvala na prímerie pre humanitárnu misiu

Rusko žiada prímerie na východe Ukrajiny, ktoré by umožnilo dodať jeho humanitárnu pomoc do oblasti postihnutej krízou. Bezpečnosť misie pod záštitou Červeného kríža musí byť bezodkladne zaistená, uviedlo dnes podľa agentúry DPA ministerstvo zahraničných vecí v Moskve.

Ukrajinská vláda obviňuje Rusko z toho, že priebeh pomocnej akcie narušuje a zdržuje. Približne 280 nákladných vozidiel s 2000 tonami ruskej pomoci stojí od štvrtka pred hranicou krízovej oblasti. Dodávku by mali skontrolovať ukrajinské úrady pred tým, ako ju pod záštitou Červeného kríža distribuujú obyvateľstvu. Časový plán je naďalej nejasný.

Ukrajinskí predstavitelia sa obávajú, že humanitárna misia môže byť pre Rusko zámienkou na dodanie vybavenia proruským vzbúrencom. Rusko a Ukrajina však dosiahli dohodu, podľa ktorej budú môcť kamióny vstúpiť na ukrajinské územie v sprievode Červeného kríža, ak ich preveria ukrajinskí pohraničníci a colníci.

Zástupca ruského ministerstva pre mimoriadne situácie dnes pre agentúru AP povedal, že dokumenty o náklade odovzdali pracovníkom ukrajinskej pohraničnej a colnej služby, ktorí dorazili do ruského pohraničného mesta Doneck na jeho inšpekciu.

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko však novinárom v Kyjeve povedal, že k dnešnému poludniu ukrajinská strana nedostala od Červeného kríža dokumenty o náklade kamiónov.

Boje na východe Ukrajiny naďalej pokračovali a podľa Lysenka pri nich za uplynulý deň zahynuli traja ukrajinskí vojaci.

Ukrajina Rusko humanitárný konvoj (SITA).jpg

Biely dom: Rusko nemá právo posielať na Ukrajinu vozidlá ani osoby

Biely dom zatiaľ nepotvrdil správy Ukrajiny o zničení časti ruskej armádnej kolóny, ktorá údajne v noci na piatok prekročila ukrajinské hranice.

"Stále zhromažďujeme informácie, ale znovu vyjadrujeme znepokojenie nad opakovanými ruskými a Ruskom podporovanými prenikaniami na Ukrajinu," uviedla v piatok hovorkyňa Bieleho domu Caitlin Haydenová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Haydenová súčasne zdôraznila, že Moskva nemá právo posielať na Ukrajinu bez súhlasu tamojšej vlády žiadne vozidlá, osoby ani náklady, a to pod nijakou zámienkou.

Podľa Bieleho domu Putin dodáva separatistom na východe Ukrajiny tanky, obrnené vozidlá, delostrelecké systémy a raketomety.

"Prezident Putin (vo štvrtok) prisľúbil urobiť všetko, čo je v silách Ruska na ukončenie konfliktu na Ukrajine. Môže začať ukončením ruskej paľby na Ukrajinu, zastavením prísunu zbraní, podpory a peňazí separatistom a uzavretím hraníc pre militantov," uviedla Haydenová vo vyhlásení.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil, že ukrajinské delostrelectvo zničilo významnú časť ruskej obrnenej kolóny, ktorá prekročila ukrajinské hranice. Ministerstvo obrany Ruskej federácie vyhlásilo, že žiadna ruská armádna kolóna na územie Ukrajiny neprešla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok